Kihúzzák a balsorsot a himnuszból

A türkmének balsorsa a korábbi diktátor volt. Most kihúzzák a himnuszból, amelyben mindössze négyszer hivatkoztak rá.

Karácsonyra szinte teljesen megújul a türkmén himnusz. A múlt héten ugyanis ezt javasolta a helyi parlament elnöknője Akdzsa Nurbadijeva. A politikus-asszony szerint korszerűsíteni kell a nemzeti imádságot, amelyben négyszer is utalnak Szaparmurat Nyíjazovra, az ország elhalt diktátorára. Az egykori helyi pártvezér saját magának a Türkménbasi (a türkmének vezére) címet adományozta. A himnusz is így utal rá, egyebek között az országot is a „nagy Türkménbasi alkotásának” nevezve. Nurbadijeva szerint a himnusz szövegének korrekcióját számos állampolgár is kérte.

Gurbanguly Berdimukhammedov türkmén elnök óriásportréja az asgabati lóversenypálya mentén
Gurbanguly Berdimukhammedov türkmén elnök óriásportréja az asgabati lóversenypálya mentén

A hírügynökségi jelentések szerint a spontán népi kezdeményezést melegen támogatta az ország jelenlegi elnöke. Kurbanguli Berdihmuhamedov eredetileg a diktátor fogorvosa volt. Később egészségügyi miniszter, majd kormányfőből avanzsált államfővé. Nyijazov halála után helyreállították a hónapok nevét, s a kötelező olvasmányok közül kivették a Türkménbasi alapművét. Szobrai még állnak, de a legtöbb helyen már hiányoznak az egykori vezér arcmásai, illetve az új elnök képe került a helyükre.

A földgázban oly gazdag országot Nyijazov teljesen elszigetelte a külvilágtól. Egyebek között betiltotta    a cirkuszt és az operát, valamint felszámoltatta a nyugdíjrendszert és az állami egészségügyet is. A szénhidrogén-kincsből származó bevételeket presztízs-épületekre  költötte. Az elhalt főnök országa valódi balsorsa volt. Most úgy látszik kihúzzák a himnuszból. Kérdés, pótolják-e valamivel, vagy valakivel?

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.