9/11: kőből a kenyeret

A pápa Anconában tízezrek előtt imádkozott a tíz évvel ezelőtt, 2011. szeptember 11-én végrehajtott terrortámadások áldozatai előtt. Németország állandó éberséget sürget.

Az Egyesült Államok elleni terrortámadások tizedik évfordulóján állandó éberséget sürgetett a német kancellár.

Németország terrorfenyegetettsége nem szűnt meg - hangsúlyozta vasárnapi nyilatkozatában Angela Merkel, utalva a többi között a Berlinben az elmúlt héten leleplezett terrorista merényletekre. A Der Tagesspiegel című lap hétvégi számában megjelent, az évfordulóhoz időzített interjúban a kancellár ismét a terrorizmus új formájáról és ennek kapcsán az úgynevezett aszimmetrikus fenyegetettségről beszélt.

Immár nem államok állnak szemben egymással, hanem az egyes országokat különböző terrorista csoportok, öngyilkos merénylők fenyegetik - fogalmazott Merkel, utalva arra, hogy az éberség nem csökkenhet.

Angela Merkel nyomatékosan hangsúlyozta, hogy soha nem hitt a vallások vagy a kultúrák háborújában. Minden egyházban létezhetnek olyan radikális erők, amelyek a vallást eszközként igyekeznek kihasználni - mutatott rá a kancellár, hozzátéve, hogy az iszlám terrorizmust is a vallással való visszaélés egyik formájának tekinti. Merkel úgy értékelte, hogy az általa említett aszimmetrikus fenyegetettség a jövő egyik fő veszélyforrása. Ez a veszély állandó, legyen szó akár Afganisztánról, akár Irakról, akár Csecsenföldről - tette hozzá.

Évfordulós nyilatkozatában Angela Merkel ugyanakkor felhívta a figyelmet arra: egy adott vallással vagy kultúrával szembeni általános bizalmatlansággal a terrorizmus problémája semmiképp nem oldható meg.

Vasárnapi sajtóértesülések szerint a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) bizalmas levélben hívta fel az illetékes biztonsági hatóságok, illetve minisztériumok figyelmét arra, hogy az évfordulóhoz időzítve Németországban és más országokban is terrorista támadások várhatók. A BKA úgy értékelte, hogy különösen az egyes országokban található amerikai létesítmények vannak veszélyben. A hivatal annak a nézetnek adott hangot, hogy szeptember 11. környékén a - norvég mintájú - egyedülálló terroristák merényletkísérletei sem zárhatók ki. A BKA arra a következtetésre jutott, hogy ebből kiindulva az elkövetkező hetekben is a fenyegetettség megnövekedésével kell számolni.

A szövetségi bűnügyi hivatal arra is felhívta a figyelmet, hogy Oszama bin Laden meggyilkolása az al-Kaida még inkább demonstrálni kívánja cselekvőképességét. Utalt arra, hogy a nemzetközi terrorszervezet az elmúlt időszakban taktikát váltott, és arra törekszik, hogy a nyugati országokban, köztük Németországban felnőtt fiatalokat toborozzon tagjainak sorába.

Ellenállni a gyűlölet kísértésének

Több tízezer ember előtt mutatott be szabadtéri misét vasárnap XVI. Benedek pápa a közép-olaszországi Ancona kikötőjében, és megemlékezett 2001. szeptember 11-éről is.

A katolikus egyházfő, aki Caste Gandolfó-i nyári rezidenciájáról délelőtt érkezett helikopterrel a helyszínre, a mise után imádkozott a tíz évvel ezelőtti egyesült államokbeli merényletek áldozataiért.

Felszólította "a nemzetek vezetőit és más jó szándékú embereket, hogy mindörökre utasítsák el az erőszakot mint a problémák megoldásának eszközét, és álljanak ellen a gyűlölet kísértésének". Arra is felszólította a vezetőket, hogy a szolidaritástól, az igazságtól és a békétől ösztönözve munkálkodjanak a társadalomban.

Előző nap Timothy Dolan New York-i érseknek küldött levelében azt hangsúlyozta, hogy az erőszak sohasem történhet Isten nevében.

Vasárnapi homíliájában a pápa hangsúlyozta: Az ember gyakran esik abba az illúzióba, hogy képes „a kőből kenyeret csinálni”. „Bizonyos ideológiák próbálták a hatalom és a gazdaság erejével megszervezni a társadalmat” - mondta sajnálkozva XVI. Benedek, aki szerint „az a törekvés, hogy Istentől elvonatkoztatva biztosítsanak mindenkinek fejlődést, jólétet és békét, oda vezetett, hogy az embereknek köveket adtak kenyér helyett”.

XVI. Benedek délben munkanélküliek egy csoportjával ebédelt. Látogatása további részét a család témájának szenteli, s találkozik 500, esküvő előtt álló jegyespárral.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.