Kilencvenhárom éves nénit gyanúsítanak náci háborús bűnökkel

Hilde Michnia a gyanú szerint részt vett a gross-roseni koncentrációs tábor kiürítésében is, amely során 1400 nő vesztette életét. Egy lüneburgi szociális munkás jelentette fel.

A hamburgi ügyészség hétfőn hozta nyilvánosságra, hogy vizsgálatot indítottak az idős nő ügyében – erősítette meg Carsten Rinio ügyészségi szóvivő.

Hilde Michniát azzal gyanúsítják, hogy őrként szolgált a bergen-belseni és a gross-roseni haláltáborokban, 1945-ben pedig részese volt annak a nácik által szervezett evakuálási kísérletnek, amelyben kétezer nőt kényszerítettek a tábor erőltetett menetben történő elhagyására. Kétharmaduk bele is halt.

Hans-Jürgen Brennecke azután jelentette fel a nőt, miután végignézte a Közel a gonoszhoz című ír dokumentumfilmet. Az RTE adón tavaly szeptemberben sugárzott műsorban a holokauszt-túlélő Tomi Reichental igyekezett szóra bírni az egykori SS-tagot, aki a filmben elismerte, hogy részt vett az evakuációban.

„A filmben háromszor is elismételte magának, hogy ott volt a halálmenetben. Azt gondoltam: várjunk csak! Ennek kell, hogy legyen valami következménye. De amikor rájöttem, hogy még senki sem tett semmit, azt gondoltam, hogy ilyen nem létezik" – mesélte a brit Guardiannak Brennecke, majd így folytatta: „Nagyon bántott, hogy az esetet még mindig titkok és ferdítések homályosítják el. Csak azt akarom, hogy a felszínre kerüljenek a valós tények."

A második világháború alatt Michnia neve még Lisiewicz volt. 1945-ben felelősségre is vonták az SS-ben betöltött szerepéért. Egyike volt annak a 45 őrnek, akit a brit felszabadító erők állítottak bíróság elé. Egy egykori túlélő, Dora Almaleh vallomása alapján egy év börtönre ítélték, mert megvert két férfit, akik karalábét loptak a konyhából.

Az idős nő ezzel szemben a Die Weltnek múlt héten adott interjújában azt állította, hogy hetven évvel ezelőtt egy kirakatperben ítélték el. „Sohasem láttam semmilyen atrocitást, hiszen mindvégig a konyhákon dolgoztam. Azok pedig a tábor egészen másik részén voltak" – mondta. Majd amikor az újság megkérdezte, hogy tud-e róla, hogy nyomoznak utána, így válaszolt: „Nem, de úgysem találnak majd semmit".

Michnia ügye az egyik azoknak a sorában, amelyeket Németország a késői igazságszolgáltatás jegyében folytat. A lüneburgi bíróság hétfőn jelentette be azt is, hogy április 21-én kezdődik a szintén 93 éves Oskar Gröning pere. A férfit, aki az „Auschwitz könyvelője" néven vált hírhedtté, háromszázezer ember meggyilkolásában való részességgel vádolják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.