7,5-ös erősségű földrengés, több tucat halott

Erős földrengés történt szerdán Guatemala csendes-óceáni partvidékén, legalább 48-an meghaltak, sokan eltűntek, és házak tucatjai dőltek össze.

Halottakat a mexikói határral szomszédos San Marcos megyében is húztak ki a romok alól, ahol több tucatnyi ház szenvedett károkat. Otto Pérez elnök közölte, hogy a legtöbb kárt Quetzaltenango megyéből, az ország nyugati részéből jelentették.

A régió más országaiban is rengett a föld, a földlökéseket a katasztrófától ezer kilométernyire fekvő Mexikóvárosban is érezték.

Az Egyesült Államok földtani intézetének közlése szerint a 7,5-es erősségű rengés helyi idő szerint szerda délelőtt következett be. Epicentruma a guatemalai Champericótól 45 kilométerre délnyugatra volt, fészke pedig mintegy 33 kilométerre a felszín alatt.

Hírügynökségek a guatemalai és a mexikói fővárosból, valamint a dél-mexikói Chiapas állam székhelyéről is azt jelentették, hogy az emberek egyes városrészekben az utcára menekültek. Számos iroda- és középületet elővigyázatosságból kiürítettek.

Az epicentrumtól mintegy 150 kilométerre északnyugatra fekvő San Marcosból egy riporter azt mondta az Emisoras Unidas helyi rádiónak, hogy a városban házak omlottak rá bennlévőkre, és berendezési tárgyak, például tévék zuhantak az utcákra.

A helyi tűzoltóság a Twitteren azt közölte, hogy egy beomlott iskolaépületből nyolc sérültet kellett kórházba szállítani.

Guatemalában a médiajelentések szerint több helyütt megszakadt az áramszolgáltatás, és földcsuszamlások zártak el utakat. A hatóságok riadókészültségbe helyezték a polgári védelmet, a tűzoltókat és a mentőket.

Az Egyesült Államok csendes-óceáni szökőárriasztó központja nem zárta ki, hogy az epicentrum mintegy 350 kilométeres körzetében cunami alakuljon ki, de riasztást nem adott ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.