7200 eurót ér Che Guevara ikonikus fotója

Elárverezték Bécsben a Che Guevara forradalmárról készült leghíresebb fotó egy eredeti példányát, amelyért 7200 eurót (2,15 millió forintot) fizettek.

Az est folyamán egy Guevarát ábrázoló másik felvétel is magas áron, 4800 euróért talált gazdára. Mindkét fotó jócskán a kikiáltási ár - 3000, illetve 2400 euró - feletti összegért kelt el a Westlicht galéria által szervezett péntek esti aukción. Az első, Guerrillero heroico (Hős partizán) című felvételt a 2001-ben elhunyt Alberto Díaz "Korda" készítette az argentin születésű Guevaráról, Fidel Castro harcostársáról. Ezen az akkor 31 éves forradalmár a végtelenbe tekint, hosszú hajat és szakállt visel. Fején fekete svájci sapka, rajta a vörös csillag. A kép 1960 márciusában, a Havannában felrobbant La Coubre teherhajó áldozatainak temetésén készült.

A fotó megjelenése után a forradalom és az ellenkultúra jelképévé vált milliók számára, de később a reklámipar is felfedezte magának: szeszes italokat, de még farmernadrágot is hirdettek vele, és ez lett a legtöbbször reprodukált kép a világon. Mindenféle felületen megjelent már, beleértve tetoválás formájában az emberi bőrt is. Ezt varratta magára Diego Maradona is, aki jobb karján viseli Che arcmását.

A felvételből a galéria becslése szerint 20-25 előhívott példány létezik, a negatív a kubai kormány tulajdona. Érdekesség, hogy Korda évekig stúdiójában őrizte a felvételt, amelyet Guevara 1967-es halála után ajándékba adott Giangiacomo Feltrinelli olasz szerkesztőnek, hogy illusztrációként bekerüljön Che élete utolsó hónapjairól szóló kötetbe. A fotó végül nemcsak hogy bekerült a könyvbe, de ezzel is reklámozták a naplót. Így lett belőle jelkép.

Korda soha nem kapott jogdíjat érte, csak egy ismert vodkamárkától követelt 50 ezer dollárt. A pénzt a fotós a kubai egészségügynek adományozta. Korda nem ellenezte, hogy fotóját felhasználják olyan célokra, amelyekért Che Guevara harcolt és amelyek a forradalmár emlékét ápolták, valamint a társadalmi igazságot szolgálták. Az azonban nem volt ínyére, hogy a képpel olyan termékek reklámozzanak, mint az alkohol.

A másik fotón a Bolíviában megölt forradalmár felvont szemöldökkel szivart szív, nem néz a lencsébe. Ezt a képet a svájci René Berri készítette egy interjú során 1963-ban. Berri szerint a felvétel tükrözi Guevara személyiségének összes jellegzetességét: rábeszélőképességét, azt, hogy magával ragadó volt, de még a benne forrongó dühöt is.

Berrinek volt egy híres anekdotája arról, hogy a nyolcvanas években Korda írt egy nagyon kedves levelet neki. Ajándékként mellékelte Cheről készült fotóját, azzal, hogy ez a Guevaráról valaha készült leghíresebb felvétel. René Berri a következőképpen válaszolt: "Kedves Alberto, nagy megtiszteltetés számomra, hogy megkaptam az általad Cheről készített fényképet. Most azonban elküldöm neked a Guevaráról valaha készült legjobb fotót" - írta, mellékelve az általa készített szivaros képet.

Che Guevara tízemeletes portréja a havannai belügyminisztérium épületén
Fork lightning lights up the sky during a storm above an illuminated bronze silhouette of revolution leader Che Guevara, the work of Cuban sculptor Rafael Avila, on the facade of the Cuban Interior Ministry (MININT) in Havana's Revolution Square September 4, 2010. REUTERS/Desmond Boylan (CUBA - Tags: CITYSCAPE SOCIETY IMAGES OF THE DAY ENVIRONMENT)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.