6500-an érkeztek Ausztriába Magyarországról

Szombat délután 14 óráig 6500 menekült érkezett Magyarországról Ausztriába – közölte az osztrák belügyminisztérium, amely arra számít, hogy a mai nap folyamán beérkezők száma a 10 ezret is eléri majd.

A magyar rendőrség az éjszaka folyamán a határátkelőig kísérte az embereket, akik nagyrésze gyalog tette meg az utat a nickelsdorfi pályaudvarig. Mintegy ötszáz embert a Nova-Rock fesztiválnak helyet adó csarnokban helyeztek el, ők orvosi ellátásra szorultak. A kimerült tömeget buszokkal és vonattal a bécsi Westbahnhofra szállították, ahonnan Salzburg érintésével szinte mindenki Németországba kíván tovább utazni.

A tudósító által felkeresett bécsi pályaudvaron elsősorban a Caritas segélyszervezet csapata és önkéntesek látják el az elcsigázott tömeget. Korlátlannak látszó mennyiségben osztanak vizet, banánt,csokoládét, egyéb ennivalót. Kelendő az őszi esőben a vastag sötétbarna takaró, külön férfi és női cipők között lehet válogatni, higiéniai eszközöket is óriási tömegben kínálnak. (Egy idősebb hölgy cumit kínál a karon ülőknek.)

A tolmácsok ragasztóval magukra erősített papírlapon tájékoztatják az utazókat, hogy például arabul, perzsául, angolul és németül kínálják nyelvtudásukat. Az első utasok már elérték Salzburgot, s átszálltak a müncheni vonatra. A bajor fővárosban estére számolnak telítődéssel, elképzelhető, hogy a menekültek egy részét vissza kell küldeni éjszakára Salzburgba. A Westbahnhof és Nickelsdorf között megállás nélkül közlekednek oda vissza a vonatok.

Az osztrák kancellár közölte, hogy pénteken este, konzultálva a német kormánnyal, a magyarországi menekültek befogadásáról döntöttek. Ezt azonban csak a szükséghelyzet diktálta, hasonló határnyitásra nem fog sor kerülni. Mindazonáltal azt mondta, hogy a határ Ausztria és Magyarország között egyelőre nyitva marad. Az osztrák rendőrség csak szúrópróbaszerűen ellenőrizte néhány ember iratát, jelezve, hogy ekkora tömegben érdemi szűrésre nincs lehetőség.

A bécsi rádió a burgenlandi rendőri vezetőt idéz, aki szerint a magyar hatóságok hirtelen és váratlanul szóltak a menekültekkel teli buszok érkezéséről, nem hagyva elég időt az emberek fogadására. A segítők munkáját az is megnehezítette, hogy nem tájékoztatták őket, hány busz érkezésére számítsanak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.