64 ezer forintért 60 négyzetméternyi föld Spanyolországban

Igen jutányos áron lehet földhöz jutni Spanyolország egyik legrégibb településén, amelyet a teljes kihalás fenyeget.

A Madridtól 160 kilométerre fekvő Olmeda de la Cuesta szó szerint a legöregebb település: az átlagéletkor 75 év, a lakosság száma mindössze 15 fő. Ehhez jön még vagy húsz ember, akik a hétvégén leruccannak ide. A falu egyetlen iskoláját 40 éve bezárták, mert kevés volt a gyerek, ezenkívül van egy templom és egy bár, amely mérsékelt forgalmat bonyolít.

A polgármester azzal reklámozza a napsütötte települést, hogy a telkekre akár 3 szintes házakat is lehet építeni, a meglevő barlangokban pedig borospincéket berendezni. Munkalehetőségeket azonban ne várjanak az ide települők, figyelmeztetett. Tavaly egy fodrásznő próbálkozott, de kiderült, hogy nemigen van már itt olyan lakos, akinek akadna haj a fején.

Az árak viszont kétségkívül vonzóak: 200 euróért, átszámítva 64 ezer forintért már egy 60 négyzetméteres, 300 euróért pedig egy csaknem száznégyzetméteres földdarabhoz lehet jutni, a legdrágább ajánlat 1300 euró, kétszáz négyzetméterért. A feltétel csupán annyi, hogy két és fél éven belül fel kell húzni a házat a telekre.

Ez már a második ilyen akció, írja a The Guardian, tavaly kicsit drágán indult a földvásárlás, akkor 600 euróért próbáltak vevőket találni. Most azonban olyan alacsonyak az árak, hogy a tengerentúlról, Mexikóból és Argentínából is érdeklődnek, de már nyugalomra vágyó oroszok is bejelentkeztek.

Az elöregedéssel és az elvándorlással számos település küzd Spanyolországban, az egyik, Calstellnou például ingyen lakást, adómentességet és gyerekfelvigyázást is ajánlott, egy másik helyen, Castellbóban pedig lelkes agglegényekből álló csapat kalauzolta körbe a „szexuálisan aktív nőket", hátha valaki itt ragad közülük, és segít benépesíteni a környéket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.