Hatvan halott Bagdadban

Legalább hatvanan életüket vesztették Bagdad síita negyedében egy robbantássorozatban. A mai a legvéresebb nap az amerikaiak decemberi távozása óta.

Több robbanás rázta meg Bagdad síita negyedét csütörtök reggel. A merénylet tíz pontján legalább 60 ember életét vesztette – közölte a Reuters. A támadás mögött az al-Kaidához köthető szunnita csoportokat sejtik. Az akció a legvéresebb napokat idézi azóta, hogy az Egyesült Államok kivonta erőit a közel-keleti országból. Kivonulásuk a nyugalom helyett csak tovább fokozta a síita többségű, de Szaddam Husszein idején szunnita vezetésű országban a felekezeti csoportok közötti küzdelmet. A mai akciót egyelőre senki sem vállalta magára. Robbantások voltak Moszulban, Kirkukban és Bagdad külvárosában is. A bombák autókba rejtve robbantak.

A konfliktus azután vett új lendületet, hogy a síita kormányfő, Núri al-Maliki decemberben javasolta a szunnita alelnök, Tarik al-Hasemi letartóztatását, azt gyanítva, hogy a politikus merényletek szervezését segítette. Az Irak északi részén lévő kurd autonóm területre menekült Hasemi tagadja a vádakat.

Felrobbant autó roncsai Kirkukban.
A man walks past the remains of a vehicle used in a bomb attack in Kirkuk, 250 km (155 miles) north of Baghdad February 23, 2012. Two car bombs exploded in a quick succession in different districts wounding 20 people, including 15 policemen, in Kirkuk, police said. REUTERS/Ako Rasheed (IRAQ - Tags: CIVIL UNREST TPX IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.