Négyszeresére gyorsult a zsidó telepépítkezés

Több mint 600 lakás építését kezdte meg Izrael ciszjordániai zsidó telepeken, nem egész egy hónappal azután, hogy lejárt a területre meghirdetett átmeneti építkezési moratórium - közölte csütörtökön a Békét Most izraeli pacifista szervezet.

A mozgalom szerint ez az építkezési ütem négyszer olyan intenzív, mint a telepbővítések befagyasztása előtti időben volt. Hagit Ofran, a szervezet képviselője elmondta, hogy a zsidó telepeken 13 ezer lakás megépítésére adták ki a szükséges engedélyeket, s ezek közül kétezer lakásra azonnali igény van. Hozzátette, hogy Kelet-Jeruzsálemben ezzel szemben valamelyest lelassult az építkezési ütem Joe Biden amerikai alelnök márciusi látogatása óta, amikor kisebb diplomáciai vihart kavart, hogy éppen a vizit alatt jelentették be 1600 új lakás építésének tervét. Izrael egészen október közepéig nem jelentett be újabb építkezési terveket, 15-én azonban 238 új lakásra írt ki pályázatot Kelet-Jeruzsálemben.

A telepbővítések kérdése miatt akadtak meg a szeptemberben felújított közvetlen béketárgyalások az izraeli és a palesztin delegáció között. A palesztinok ugyanis addig nem hajlandók tárgyalóasztalhoz ülni, amíg folytatódnak az építkezések a zsidó telepeken.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.