6 millió dollárt fizettek két lány kiszabadulásáért

A cseh kormány a török IHH humanitárius szervezet közvetítésével tavaly márciusban 6 millió dollár (1,6 milliárd forint) váltságdíjat fizetett ki két huszonéves cseh lány, Antonie Chrástecká és Hana Humpálová szabadon bocsátásának fejében, akiket 2013-ban Pakisztánban raboltak el - közli megbízható forrásokra hivatkozva a Respekt cseh hetilap legújabb száma.

A két lány valószínűleg kalandvágyból, 2013 március elején utazott Indiába, de a dél-pakisztáni Baludzsisztán tartományban fegyveresek vették körül azt a mikrobusz, amelyen ők is tartózkodtak, és elrabolták őket. Szüleik hónapokig nem tudtak róluk semmit, ahogy a pakisztáni hatóságok sem.

A cseh külügyi tárca válságstábot hozott létre kiszabadításuk érdekében, Milos Zeman elnök pedig személyes levélben kérte pakisztáni kollégája segítségét. Aztán 2013 októberében a Facebookon megjelent egy videoüzenet, amelyben a két lány arra kérte a cseh kormányt, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt, a Lady al-Kaida néven elhíresült Aafia Sziddiki pakisztáni nő kiszabadításáért, akit veszélyes terroristaként tartanak számon és az Egyesült Államokban öt évvel ezelőtt 86 évig terjedő börtönbüntetésre ítélték. Kétségbeesve ismételhették, hogy veszélyben az életük.

A két cseh lány egy évvel ezelőtt az IHH székhelyén
A két cseh lány egy évvel ezelőtt az IHH székhelyén
novinky.cz

Prágai értesülések szerint az illetékes amerikai szervek még csak tárgyalni sem voltak hajlandók az esetleges fogolycseréről. Tavaly olyan értesülések láttak napvilágot, hogy a cseh túszokat Afganisztánba hurcolták, de bizonyosat még Iszlámábádban sem tudtak mondani a kétségbeesett szüleiknek. Ekkor kért segítséget a cseh kormány a török IHH humanitárius szervezettől, amelynek az erőfeszítései végül eredményre vezettek. Most derült fény arra, hogy milyen feltétel teljesítésével. A túszejtők állítólag kezdetben 20 milliót kértek, de végül beleegyeztek a kisebb összegbe.

A Respekt beszámolója szerint Antonie Chrástecká a Prágához közeli Kladnóban, az egyik közhasznú társaságban dolgozik, Hana Humpálková viszont tavaly ősszel vissza akart szökni Pakisztánba. Állítólag fogva tartása alatt áttért az iszlám vallásra. Törökországban tartóztatták fel és visszatoloncolták Csehországba.

Megkeresésünkre Michaela Langronová, a prágai külügyminisztérium szóvivője nem erősítette meg, de nem is cáfolta a hetilap értesüléseit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.