Földrengések hétvégéje

Szombaton Romániában, Japánban és Kínában is megmozdult a föld.

A legerősebb rengés szombat este Japán középső részén volt, az ottani meterológiai ügynökség szerint a Richter-skála szerinti 6,8-as erősségű.  Az egyik legerősebben érintett hely egy síelőfalu, Hakuba volt, ahol legalább hét épület összeomlott, 39-en pedig megsérültek, közülük heten súlyosan - írja a CNN.

KYODO / Reuters

A házukban ragadtak kimenekítésére több mint 300 embert vetettek be a japán hatóságok. A mentési folyamatok már befejeződtek. A nagyobb rengést utórengések követték, ezek között a legnagyobb egy 4,1-es erősségű volt.

A második legerősebb hétvégi rengés Kínában volt, ahol az állami média szerint 5,9-es, a Kínai Földrengés Hálózat Központ szerint 6,3-as erősségű rengésben legalább négyen meghaltak, több mint ötvenen megsérültek, és nagyjából 25 ezer ház megrongálódott. A CNN szerint a szombat délutáni rengés az ország közép-déli részén található Szecsuán tartományból eredt. A földrengés epicentrumának közelében egy iskola is volt, ahonnan a kimenekülő diákok közül 42-en megsérültek - jelentette a Hszinua hírügynökség.

Végül Romániában a Richter-skála szerinti 5,6-os erősségű földrengés rázta meg szombat este az ország délkeleti részét.

A romániai Országos Földtani Intézet jelentése szerint a rengés a Kárpátok kanyarulatának külső részén, a Moldvában található Vrancea térségben keletkezett 40 kilométernyi mélységben, helyi idő szerint 21 óra 14 perckor, és Bukarestben is érezhető volt - közölte a Mediafax hírügynökség. Az eseményről beszámoló hírtelevíziók és hírügynökségek nem tudtak arról, hogy a földrengés károkat okozott volna - írja a Híradó.

Legutóbb 2013 október 6-án volt hasonló nagyságrendű, 5,5-ös földrengés Romániában. A földmozgás szempontjából Bukarest az egyik legveszélyeztetettebb európai főváros.

A történelmi feljegyzésekre alapozva a szeizmológusok azt valószínűsítik, hogy Bukarest térségét évszázadonként legalább kétszer rázza meg nagy erejű földmozgás. A legutóbbi, 37 évvel ezelőtti 7,2-es erősségű földrengésben több mint 1400-an haltak meg, több mint 11 ezer ember megsebesült. Romániában akkor 35 ezer lakás semmisült meg, Bukarestben 33 magas épület dőlt össze. A román fővárosban több mint 350 közveszélyes régi épület található - ezeket az összeomlás veszélyére figyelmeztető piros körrel is megjelölték -, amely a szakemberek szerint nem bírna ki egy erős földrengést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.