50 ezer új román állampolgár csak Ukrajnából

A nyugat-ukrajnai Csernyivci megyében már 50 ezer ember vette fel a román állampolgárságot, de a többségük nem mondott le ukrán állampolgárságáról – írta kedden a kijevi Szivodnya (Szegodnya) című napilap internetes kiadása.

Gennagyij Moszkal ellenzéki parlamenti képviselő, Kárpátalja volt kormányzója az orosz nyelvű újságnak nyilatkozva elmondta: Csernyivci megyében hivatalosan három és fél ezren vették fel a román állampolgárságot, miközben nem hivatalos adatok szerint a szám eléri az 50 ezret. A csernyivci illetőségű politikus szerint az ukrajnai megyében a helyi hatóságok már az 1990-es évektől kezdve figyelmeztetnek arra, hogy ukrán állampolgárok tömegesen kapnak román állampolgárságot. A moldovai zavargásokat követően azonban Bukarest még egyszerűbbé tette a román állampolgárság felvételét a Romániától 1940-ben elvett területeken – emlékeztetett, hozzátéve, hogy még a román nyelvet sem kell tudniuk az állampolgárságot igénylőknek.

Moszkal úgy vélte, hogy az ukrán állampolgárok nem a Románia iránti szeretetből veszik fel a román állampolgárságot, hanem sokkal inkább az európai uniós útlevél miatt. A korábban diplomataként dolgozó Leonyid Kozsara, a kormányzó Régiók Pártjának (PR) parlamenti képviselője az újságnak nyilatkozva kiemelte: "A román útlevelek kellemetlen mozzanatot jelentenek Ukrajna számára, de nem többet. Hosszú távon ez egyáltalán nem okoz problémát, mert előbb vagy utóbb – Európa más lakóihoz hasonlóan – minden ukránnak egységes európai uniós útlevele lesz".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.