50 évre ítélték háborús bűnök miatt a libériai elnököt

Ötvenévi börtönbüntetésre ítélte Charles Taylor volt libériai elnököt a Sierra Leone-i háborús bűnöket tárgyaló különleges ENSZ-bíróság. A II. világháborút követő nürnbergi per óta Taylor az első államfő, aki fölött nemzetközi törvényszék ítélkezett.

A szerdán Hollandiában kihirdetett ítélet megerősítette, hogy Taylor felelősséget visel a Sierra Leone-i polgárháború során, 1996 és 2002 között elkövetett számos "brutális" háborús bűncselekményért. A bíróság nem vett figyelembe enyhítő körülményt. A vádlott bűnösségét a törvényszék már áprilisban kimondta.

Az összesen tíz éven át tartó Sierra Leone-i polgárháborúban egyes források szerint 120 ezren haltak meg. A Taylor közvetett irányítása alatt álló erők egyik célja a vád szerint az ország gyémántbányáinak erőszakos kiaknázása volt, fő eszközük pedig a tömeges megfélemlítés és terror. A vádak között gyilkosság, civilek zaklatása, nemi erőszak, szexuális rabszolgaságra kényszerítés, gyermekkatonák toborzása és bevetése is szerepelt, bár a bíróság úgy ítélte meg, hogy a 64 éves Taylor ezek nagy részében nem felbujtóként vagy segítőként szerepelt. – A vádlott felelős az emberiség történetének legszégyenteljesebb bűncselekményeinek segítéséért, bátorításáért, tervezéséért –fogalmazott az ítéletet bejelentő bíró szerdán.

Kattintson a képre, galéria nyílik!

A volt libériai elnök az ügyészek szerint fegyverekkel és hadianyagokkal látta el a szomszédos Sierra Leonéban tevékenykedő, kegyetlen módszereikről hírhedtté vált lázadókat. Cserében kényszermunkával bányásztatott, "véres gyémántokat" kapott. Az exelnök mindvégig tagadta a vádakat, amelyek szerinte politikai indíttatásúak voltak. Azt hangoztatta, hogy célja éppen a béke megteremtése volt a térségben.

Ügyvédjei a vádlott egészségi állapotára, korára és családi körülményeire hivatkozva is igyekeztek enyhébb büntetést elérni, de ezeket a felvetéseket a bírák elutasították. Az ügyészség korábban 80 év börtönt kért. Ezt a bírák túlzónak tartották, miután a vádlott tevőlegesen nem vett részt a bűncselekményekben.

Charles Taylort 2006-ban Nigériában tartóztatták le. Pere 2007-ben Freetownban kezdődött, majd biztonsági okokból Hágába költöztették át. A II. világháborút követő nürnbergi per óta Taylor az első államfő, aki fölött nemzetközi törvényszék ítélkezett. A hágai székhelyű, állandó Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) vádlottainak listáján mindazonáltal több más egykori vezető is szerepel. Korábbi közlés szerint az exelnök várhatóan Nagy-Britanniában tölti le büntetését.

Charles Taylor az első volt államfő a nürnbergi per óta, akit nemzetközi törvényszék ítélt el
A street vendor watches a live broadcast of the verdict being delivered by a United Nations-backed court in the Hague convicting former Liberian president Charles Taylor of war crimes, in the country's capital Freetown April 26, 2012. The court convicted Taylor of aiding and abetting war crimes and crimes against humanity, the first time a head of state has been found guilty by an international tribunal since the Nazi trials at Nuremberg. Taylor, 64, had been charged with 11 counts of murder, rape, conscripting child soldiers and sexual slavery during intertwined wars in Liberia and Sierra Leone, during which more than 50,000 people were killed. REUTERS/Finbarr O'Reilly (SIERRA LEONE - Tags: CRIME LAW TPX IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.