5000 halott csak idén a mexikói drogháborúban

Folytatódik a hónapok óta tartó példátlan mészárlás Mexikóban. A hétvégén 12 fej nélküli tetemet találtak a mexikói hatóságok Guerrero államban.

Folytatódik a hónapok óta tartó példátlan mészárlás Mexikóban. A hétvégén 12 fej nélküli tetemet találtak a mexikói hatóságok Guerrero államban, egy népszerű üdülőparadicsom környékén. Mint később kiderült, kábítószerellenes hadjáratban résztvevő katonák és a rendőrség megelőző osztályának egykori igazgatója feküdt az út szélén.

A holttesteket autópálya-díj fizető bódéknál szórták szét, míg a hozzájuk tartozó fejeket zacskóban egy Chilpancingoi bevásárlóközpontban találták meg. A fejek mellé üzenet is járt, amiben figyelmeztették a hatóságokat, hogy minden "közülük való" hullájáért 10 katona halála jár.

Közel 40 ezer katona áll a drogkartellek ellen indított háború szolgálatában Mexikó területén. Sokan vitatják Felipe Calderón elnök módszerét, hogy inkább a hadsereget állította a bűnözők nyomába, a rendőrök könnyű megvesztegethetősége miatt. Szakértők szerint ez csorbítja a haderő jó hírét és az emberi jogok tiszteletben tartását.

Az Egyesült Államokat és az Európai Uniót egyaránt aggasztja az észak-amerikai ország helyzete, hiszen a kolumbiai kokain terjesztésben is aktívan részt vesznek mexikói kezek. A guatemalai kormány félelmében a múlt héten elrendelte a Mexikóval határos terület fokozottabb ellenőrzését.

2008-ban a tavalyihoz képest megkétszereződött a kábítószer-háború áldozatainak száma Mexikóban. Csak eddig több mint 5000 életet követelt a folyamatos harc. A köztudottan veszélyes területeken - például az amerikai határ mentén fekvő Tijuana vagy Ciudad Juarez környékén - kívül sem lehetnek már biztonságban azték föld lakói. December elején az addig biztonságosnak számító Saltillo városából rabolták el a latin-amerikáért felelős első számú amerikai túsztárgyalót. Felix Batista üzleti ebédjéről egy telefonhívásra ment ki az étterem elé, és többé nem tért vissza.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.