5000 euróval feledtetnék a pedofilügyeket a német jezsuiták

Kártérítést ajánl a német jezsuita rend a szexuális visszaélések áldozatainak. Eddig 200 sértett jelentkezett a katolikus egyház egészét lépésre kényszerítő felvetés nyomán, bár az egykori jezsuita diákokat képviselő érdekvédelmi szervezet szerint az ajánlott összeg elfogadhatatlanul alacsony.

A rend németországi provinciálisa fejenként 5000 eurós összegről beszél, amelyről végső döntés még nem született. Azt, hogy ki részesül kártérítésben, független bizottság fogja eldönteni. Eddig 200 sértett jelentkezett a rendnél. Idén januárban vált ismertté, hogy a jezsuiták által fenntartott oktatási intézményekben - mások mellett a berlini Canisius gimnáziumban - nevelőtanárok a 80-as években számos esetben megrontották, illetve szexuális zaklatták diákjaikat.

A jezsuiták terve lépéskényszerbe hozza a német katolikus egyházat, amely elvben kész a kártérítésre, egyelőre azonban nem döntött annak módozatairól - írta a müncheni újság. Német püspökök a nyáron találkozót tartottak az érintett rendek képviselőivel, ám nem tudtak megegyezni a kártérítés formájáról. A kérdés minden bizonnyal szerepelni fog a püspöki kar hétfőn Fuldában kezdődő őszi közgyűlésének témái között.

A megrontott diákokat képviselő szervezet szóvivője a Süddeutsche Zeitungnak nyilatkozva elismeréssel nyugtázta, hogy a jezsuita rend hajlandó kártérítést fizetni. A szóban forgó 5000 eurós összeget azonban elfogadhatatlannak nevezte. Mint utalt rá, a pszichikai sérelmet szenvedettek kártérítési pereiben német és osztrák bíróságok az utóbbi években átlagosan 82 ezer euró fájdalomdíjat ítéltek meg. Ebből kiindulva a szervezet vagy fejenkénti átalányként 54 ezer eurót, vagy a sérelem fokától függően emelkedő, 20 ezer és 120 ezer euró közötti összeget követel kártérítés gyanánt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.