48 iskoláslány holttestére bukkantak a dél-koreai búvárok

48 iskoláslány holttestére bukkantak a búvárok a Dél-Korea partjainál április 16-án elsüllyedt komp egyik nagyobb kabinjában - írja a CNN.

A jelekből úgy tűnik, hogy mindegyikük engedelmeskedett a hajó átfordulása előtt elhangzó utasításnak, és felvették a mentőmellényt. Ezután azonban - talán félelmükben - nem próbáltak kimenekülni, hanem bezsúfolódtak egy harminc főre tervezett kajütbe, ahonnan már egyikük sem tudott kijutni.

Az áldozatokat a búvárok találták meg, akik a már a tengerfenéken, 73 méter mélyen fekvő hajó belsejét kutatják át. A kutató-mentőknek az elárasztott hajóbelsőben sodródó tárgyakkal, az elakadó oxigénvezetékekkel és a víznyomás által blokkolt ajtókkal is meg kell küzdeniük.

Kim Jin-huang, a mentőalakulatok vezetője arról számolt be, hogy egyre lassabban tudnak dolgozni, de a könnyebben elérhető helyeket már mind átkutatták. Ennyi idővel a katasztrófa után már nem számítanak túlélőkre - ez ezer más okon kívül azért is lehetetlen lenne, mivel a hajóból az összes légbuborék elszállt -, de a még hiányzó 115 holttestet egytől-egyig a felszínre akarják hozni.

A holttestek felszínre hozása még a megtalálásuknál is nehezebb feladat, a búvárok ugyanis egyhuzamban csak 10 percet tudnak a hajó belsejében tölteni. A kutatásért felelős tengerészparancsnoknak éppen ezért még fogalma sincs, hogy meddig fog tartani a kutatás. 

Az elsüllyedt kompon összesen 476 ember – köztük 323 diák – utazott, közülük mindössze 174-et sikerült kimenteni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.