45 év után először lépett palesztin földre a Hamász-vezér

Háled Mesaal tizenegy éves korában hagyta el Ciszjordániát, azóta egyáltalán nem járt palesztin földön. Egészen mostanáig.

Harmadik születés – mondta hallható diadaérzettek a hangjában Háled Mesaal. A szélőséges palesztin szervezet, a Hamász vezetője negyvenöt év után először lépett palesztin földre pénteken. Holnap „győzelmi meneten” is részt vesz, amely sokak szerint azt bizonyítja, hogy a Hamász megerősödve került ki a tűzszünettel végződő nyolcnapos konfliktusból, amely a gázai övezetet 2007 óta uraló szervezet és Izrael között robbant ki novemberben.

A Hamász fegyveres szárnya, az Al-Kasszám Brigádok őrt állva várják Mesaalt
Palestinian members of al-Qassam brigades, the armed wing of the Hamas movement, stand guard as they wait for the arrival of Hamas chief Khaled Meshaal in Rafah in the southern Gaza Strip December 7, 2012. Hamas's exiled leader Meshaal will step onto Palestinian land for the first time in 45 years on Friday for a "victory rally" in the Gaza Strip, displaying his newfound confidence after last month's conflict with Israel. Meshaal, the Islamist group's leader, who has not visited the Palestinian Territories since leaving the West Bank at age 11, emerged emboldened from the eight day conflict which ended in a truce he negotiated under Egypt's auspices. He has since spoken of reaching out to other Palestinian factions. REUTERS/Mohammed Salem (GAZA - Tags: POLITICS)

Mesaal tizenegy éves korában hagyta el Ciszjordániát, élt Kuvaitban, majd Jordániában, ahol kapcsolatba került a Hamásszal. A szervezetet 2004-től egészen idén januárig Damaszkuszból irányította, Szíriát azonban a Bassár el-Aszad szír elnök elleni felkelés miatt elhagyta. Azóta Katarban él, de sokat jár Kairóban is. Megjegyzését, hogy a látogatás számára olyan, mintha harmadszor is megszületett volna, így magyaraázta: édesanyja  1956-ban adott neki életet, másodszor pedig akkor született meg, amikor 1997-benben túlélt egy izraeli merényletkísérletet. Mesaal azután került a Hamász élére, hogy Izrael végzett elődjével, Ahmed Jaszin sejkkel Gázavárosban.

Damaszkusszal és Teheránnal való kapcsolatai miatt igazán fontos volt a szervezet számára, így miután elhagyta Damaszkuszt, meggyengültek pozíciói. A novemberi konfliktus során a tűzszünet kiharcolása és az Egyiptommal való együttműködése után sikerült megerősödnie. Ez világossá vált, mikor a tárgyalások végén Mohamed Murszi elnökkel jelent meg a nyilvánosság előtt. A Hamászon belül és a szervezeten kívül is sokan szeretnék, ha a vezetői poszton maradna, Mesaal azonban le szeretne mondani.

Mesaal valamivel több mint 48 órát tölt el a Gázai övezet területén. A Hamász szombatra beharangozott egy nagy, szabadtéri gyűlést, amellyel a – saját értelmezésük szerint – Izrael felett aratott győzelmüket ünneplik, és egyben megemlékeznek a szervezet alapításának huszonötödik évfordulójáról is. A szombati nap egyébként nem az alapítás dátumával, hanem az első palesztin intifáda kezdetével esik egybe. Ez egy gesztus is lehet a többi palesztin frakció felé, és újabb hajlandóságot mutat a Mahmúd Abbász palesztin elnökkel való kiegyezésre. Várhatóan konkrétan is szóba kerül majd a Fatah mozgalommal való kibékülés – írja a BBC. Mesaal Reutersnak adott interjújában korábban már dicsérte Abbászt, amiért sikerült kiharcolnia a szavazati joggal nem bíró megfigyelői státuszt az ENSZ-ben.

Gázavárosban nagyon készültek Mesaal érkezésére, a Hamász zöld színű zászlóival díszítették fel a várost. Egy nagy színpadot is felállítottak a palesztin készítésű M75 rakéta modelljével, amellyel múlt hónapban Jeruzsálemet és Tel-Avivot is lőtték. Mesaal állítólag ellátogat a Hamász-alapító Jaszin és Ahmed Dzsabari, a novemberi konfliktusban megölt parancsnok otthonába is. (Novemberben Dzsbari likvidálása miatt robbant ki a nyolcnaposd konfliktus.)

Mesaal Rafah határátkelőnél lépett be a területre, és megcsókolta a földet. A médiának elmondta: látogatása olyan, mintha harmadjára született volna újjá, és reméli, a negyedik az lesz, amikor minden palesztin felszabadul.

A novemberi konfliktusban közel 170 palesztin és hat izraeli halt meg. Izrael szerint a Hamász egyáltalán nem győzött, sőt: a légicsapásokkal és a rakéták kiiktatásával sikerült meggyengíteniük a szervezet ütőképességét. Mindezek ellenére úgy tűnik, a Hamásznak mégis sikerült megszilárdítania helyzetét, elnyerte arab szomszédai támogatását, riválisát, a Fatahot pedig kiszorította. Ráadásul a béketárgyalásokat levezénylő Egyiptomban is a Hamászt pártoló erők vannak hatalmon. Maga a Hamász is a Mohamed Murszi elnököt támogató Muzulmán Testvériségből nőtt ki, és máig a mentorának tartja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.