51-re nőtt a Fülöp-szigeteki kompbaleset áldozatainak száma

Pénteken három újabb holttestre bukkantak a mentőcsapatok. Több áldozatot pedig a hajó visszafordításakor találtak meg. Ezzel ötvenegyre emelkedett a kompbaleset halálos áldozatainak a száma. - tájékoztatott a parti őrség és a rendőrség.

A fából készült, motoros MBCA Kim-Nirvana 187 főnyi utassal és személyzettel a fedélzetén az oldalára fordult és felborult percekkel azután, hogy elhagyta Ormoc város kikötőjét csütörtökön. 141-en élték túl a balesetet. A fedélzeten tartózkodók számát pénteken pontosították, mivel kiderült, hogy a személyzet két tagja nem szállt fel a hajóra.

A nagy hullámok és az erős áramlatok miatt pénteken a búvárok kénytelenek voltak elhalasztani a tengerfenék átvizsgálását Ormoc körzetében. A gumicsónakok azonban kint maradtak, hogy túlélőket keresve pásztázzák a víz felszínét, mondta el Asher Dolina, a Fülöp-szigeteki rendőrség igazgatója.

A keresés és a mentési műveletek az éjszaka folyamán is folytatódtak. A parti őrséget a haditengerészet egy hajója és a légierő két repülőgépe is segítette.

A hajó elsüllyedésének okát célzó vizsgálat pénteken kezdődik, mondta el a parti őrség szóvivője, Armand Balilo a helyi rádióban. "A komp cementet és rizst szállított, de úgy tűnik, nem volt túlterhelve." 

A pánikba esett utasok a komp jobb oldalában gyülekeztek, emiatt a hajó lassan oldalra billent és felborult. A túlélők szerint úgy tűnt, a komp élesen jobbra dől, ahogy egy hullám nekicsapódott, majd felborult, miután elhagyta a kikötőt. 

"Kaptunk mentőmellényeket, de nem tudtuk azokat felvenni, mielőtt a hajó elsüllyedt" - mesélte az egyik túlélő, Rhe-An Garciano.

A 7100 szigetet számláló Fülöp-szigeteken minden évben több százan halnak meg kompbalesetekben a köztudottan szegényes biztonsági intézkedések miatt. A hajók rossz műszaki állapotban vannak és gyakran túlzsúfoltak.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.