43 évig élt férfiként egy nő, hogy eltarthassa családját

Az egyiptomi elnök Luxor város legcsodálatraméltóbb édesanyjának nevezte és kitüntette a 65 éves Szísza Abu Dáuht, aki 43 éven át élte mindennapjait férfiként, hogy eltarthassa családját.

A nő 21 éves korában, első gyermekét várva özvegyült meg. Luxor egyik igen konzervatív közösségében élt, a családja pedig azt szerette volna, ha mielőbb újra férjhez megy. Ő azonban nem szeretett volna olyasvalakivel lenni, akit nem szeret, így úgy döntött, leborotválja haját, hosszú tunikát és férficipőt kezdett hordani, és férfiként keresett munkát.

Jó ideig egy téglagyárban dolgozott, ám ahogy egyre idősebb lett, könnyebb munka után nézett, cipőpucolással kezdett foglalkozni.

„Elég kemény dolog feladni a nőiességet. De mindent megtennék a lányomért. Ez volt az egyetlen megoldás, hogy pénzt keressek, mit tehettem volna? Nem tudok írni, sem olvasni - a családom nem engedte, hogy iskolába járjak -, így ez volt az egyetlen járható út” - idézi Dáuht a Daily Mail

Mint mondja, annyira élvezte, hogy férfiként szabadon élhet, mert így nem kellett szexuális zaklatástól tartania. Nyugodtan iszogathatott a többségében férfiak által látogatott kávézókban is. Most, annak ellenére, hogy mindenki számára kiderült, valójában nő, továbbra is férfiruhát fog hordani. 

Noha az egyiptomi alkotmány kimondja a férfiak és a nők közötti egyenlőséget, ez a valóságban korántsem valósul meg. Egyiptomban a női lét megkerülhetetlen velejárója a szexuális zaklatás: az ENSZ 2013-as felmérése szerint az egyiptomi nők több mint 93 százaléka vált a szexuális zaklatás valamely formájának áldozatává.

Az Amnesty International idén januári jelentése szerint pedig még mindig „rengeteg nőnek kell elviselnie, hogy házastársa vagy rokonai bántalmazzák. Szüntelenül ki vannak téve a szexuális zaklatásnak és a csőcselék támadásának, ha nem esnek az állami hivatalnokok erőszakának áldozatául” - jegyezte meg az emberi jogi szervezet közel-keleti és észak-afrikai megbízottja, Hassziba Hadj Szahraoui.

Noha Egyiptomban többéves szabadságvesztéssel büntetik a nemi zaklatást, a hatóságok a legtöbb esetben valójában még mindig szemet hunynak a nők elleni erőszak felett, nem született olyan átfogó politikai reform, amely megoldást kínálna az oly égető problémára.

Nemi erőszak a tömegben

A Mubarak-rezsimet megdöntő 2011-es felkelés óta számtalan nő vált hasonló szexuális támadások áldozatává a tömegtüntetések alatt. Több olyan felvétel is fellelhető a Youtube-on, amelyen látszik, hogy a férfiak bántalmazzák a nőket. Noha többeket őrizetbe vettek, rengeteg áldozat vár még arra, hogy támadója rács mögé kerüljön.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök történelmet írt 2014 júniusában, amikor meglátogatta az egyik áldozatot a kórházban. Akkor azt ígérte, kemény intézkedéseket tesz majd a szexuális erőszak visszaszorításának érdekében.

Sehol sincsenek biztonságban

Gyakran érik nemi bűncselekményekkel kapcsolatos vádak a biztonsági erők személyzetét is. Az Amnesty International több olyan esetet említ, amikor előzetes letartóztatásban lévő nőket erőszakoltak meg vagy bántalmaztak. Tavaly augusztus végén nagy port kavart, amikor egy szellemi fogyatékos nő vált szexuális bűntett áldozatává Kairó Imbaba nevű negyedében, egy rendőrállomáson. Szemtanúk szerint a vádlott rendőr a nőt kivezette a váróteremből, és az épület egy olyan részében erőszakolta meg, amely nem volt biztonsági kamerákkal felszerelve.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.