370 millióan áram nélkül

Észak-India áramhálózata hétfőre virradóra összeomlott. Leálltak a vonatok, a munkahelyeken nem volt klíma, a kórházak és a repülőterek tartalék generátorokkal működtek.

Az áramszünet közel 370 millió embert érintett. Egy évtizede nem volt ehhez fogható áramkimaradás Indiában. Az ország egyre nehezebben tudja kielégíteni a lakosság áraméhségét. Állítólag a hálózat is azért omlott össze, mert a nyári hőségben rendkívül sokan bekapcsolták a klímát, és ezt már nem bírta a rendszer. Sushil Kumar Shinde energiaminiszter szerint azonban egyáltalán nem biztos, hogy a túlterhelés miatt állt le a hálózat. A rendszert azonnal el kezdték visszaállítani, délutánra valószínűleg újra működni fog minden.

Az áramkimaradás miatt a vonatközlekedés is leállt
Passengers sit in a train as they wait for electricity to be restored at a railway station in the northern Indian city of Allahabad July 30, 2012. Grid failure left more than 300 million people without power in New Delhi and much of northern India for hours on Monday in the worst blackout for more than a decade, highlighting chronic infrastructure woes holding back Asia's third-largest economy. REUTERS/Jitendra Prakash (INDIA - Tags: SOCIETY POLITICS ENERGY)

Új-Delhire éjjel fél három környékén borult teljes sötétség. Mivel leálltak a légkondicionálók és a ventillátorok, az emberek felébredtek, és többen is az utcára mentek. A kora reggeli órákban leállt a város metróközlekedése is, amely naponta közel kétmillió utast szállít. Az egyik utas szerint ez már csak rosszabb lesz, arra lenne szükség, hogy a metrót külön áramforrásról működtessék.

A vonatközlekedés is felbolydult: több vonat menet közben állt le, mikor kimerültek elektromos motorjaik, számos szerelvény pedig több órát késett.

Habár a hétfői áramkimaradás kiterjedésében rendkívüli volt, az indiaiak hozzá vannak már szokva a napi szintű áramszünetekhez. A kórházak és a nagyobb kereskedelmi centrumok ezért tartalék generátorok is működtetnek, ezeket azonnal bekapcsolták.

A hálózat többek között Pandzsáb államnak, Kasmír régiónak, Új-Delhinek, a Dalai láma székhelyének, Dharamszalának, és a világ legnépesebb államának, Uttar Pradesnek az áramellátását biztosítja. A rendszer legutóbb 2001-ben omlott össze. Valószínűleg egyre több ilyen kimaradásra lehet számítani, India gazdasága, és energiaéhsége ugyanis az utóbbi időben ugrásszerűen megnőtt.

Indiában sokak számára azonban luxus az áram: egy tavalyi felmérés szerint a háztartások egyharmadában nincs bevezetve az elektromosság. Több helyen van energiahiány is. Uttar Prades energiaminisztere szerint csúcsidőben 11 ezer megawatt áramra lenne szükség, míg az államban csak kilencezret tudnak kitermelni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.