Háromszáz jazidi foglyot végzett ki az Iszlám Állam

Egyelőre nem világos, hogyan és miért végeztek az iraki vallási kisebbség képviselőivel, de jellemző, hogy szunnita szélsőségesek halállal fenyegetik őket, ha nem akarnak áttérni az iszlámra.
Háromszáz jazidi foglyával végzett az Iszlám Állam – jelentette be szombaton az iraki vallási kisebbség érdekeit védő politikai tömörülés, a Jazidi Haladás Pártja. A közlemény szerint a jazidiket Tal Afar körzetében mészárolták le, nem messze Irak második legnagyobb városától, Moszultól, amelyet egy nagyszabású offenzíva keretében tavaly júniusban rohantak le az Iszlám Állam egységei. Oszama al-Nudzsaifi Az iraki alelnök „horrorisztikusnak és barbárnak" nevezte a mostani mészárlást. Az egyelőre nem tisztázott – jegyzi meg a BBC – hogy a jazidiket hogyan és miért ölték meg, főleg annak a fényében nem, hogy januárban az Iszlám Állam körülbelül 200 - többségében idős és sérült - foglyot adott át a kurd hatóságoknak Kirkuk közelében. Ahogyan most, akkor sem adtak magyarázatot arra, mi áll az akció hátterében. A vallásukban a zoroasztrizmus, a kereszténység és az iszlám elemeit ötvöző jazidiket az Iszlám Állam szunnita szélsőségesei sátánimádóknak tartják, és jellemző, hogyhalűállal fenyegetik őket, ha nem térnek át.

Tavaly a szunnita szélsőségesek több ezer jazidit ejtették foglyul, férfiak százait ölték meg, a nőket pedig rabszolgaként tartották és megerőszakolták. Abban a Tal Afar-i börtöntáborban, ahol a háromszáz embert lemészároltak, még 1400 jazidi foglyot őriznek. Mahma Khalil jazidi politikus – írja a Daily Mail – négy olyan emberrel beszélt, aki szemtanúja volt a tömeggyilkosságnak. A brit lap rájuk hivatkozva írja, hogy a szunnita szélsőségesek válogatás nélkül öltek férfiakat és nőket, időseket és gyerekeket.

Hasonló vérengzésre már korábban is volt példa. Márciusban az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága adott ki egy jelentést, amely szerint a szunnita szélsőségesek sorozatosan végzik ki a jazidi férfiakat és a 14 évesnél idősebb fiúkat.

Bár az elmúlt hónapok alatt az Iszlám Államot sikerült kiszorítani az elfoglalt területek egy részéről, sok jazidi település továbbra is a szunnita szélsőségesek fennhatósága alatt maradt, a jazidik pedig ezrével menekülnek az észak-iraki autonóm tartomány, Kurdisztán területére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.