290 millió forintot kapott a titokzatos felvidéki civil szervezet

A magyar állam négy év alatt adta az óriási összeget a Főnix nevű egyesületnek, melynek tevékenységét homály fedi, csupán annyit lehet róla tudni, hogy több szálon kötődik a Magyar Közösség Pártjához - derül ki a pozsonyi Új Szó, valamint az Átlátszó.hu munkatársainak oknyomozó anyagából.    

A Főnixnek még 2012-ben utalt 70 milliót a Szerencsejáték Zrt., egy évvel később pedig a Bethlen Gábor Alap folyósított nekik további 20 milliót. Mindkét összeg az adománylevél alapján „felvidéki magyar közösség megmaradása érdekében végzett tevékenységének, valamint az autonómia koncepció elkészítésének támogatására" használható fel. Az Átlátszó.hu kérte a két szerződést és az elszámolást, de az illetékesek az utóbbit nem küldték meg.

További 200 millió forintot idén a Miniszterelnökség utalt a Főnixnek, amely kétoldalas, szakmai programmal pályázott, „a közösségi tudatot és az anyanyelvi oktatást erősítő kulturális rendezvénysorozat" megszervezésére. A pályázatot január 4-én nyújtották be és már 12-én megkötötték a szerződést.

Minden bizonnyal ebből az összegből fedezték az MKP kora tavaszi parlamenti választások előtti kampányának jelentős részét, amellyel viszont törvényt sérthettek - mutatott rá az Új Szó munkatársának megkeresésére - Gabriel Sipos, a Transparency International Slovensko igazgatója. Ugyanis a hatályos szlovákiai jogszabály szerint a kampány valamennyi támogatóját és az összeget az érintett pártnak fel kell tüntetnie.

Azt is kiderítették az újságírók, hogy a Főnix az a szervezet, amely becsatornázza a pártba az MKP-nak küldött magyarországi kormányzati támogatást. Többen megerősítették, hogy néhány MKP-alkalmazott például ettől a szervezettől kapta a fizetését. Berényi József volt pártelnök vagyonnyilatkozatában bevallotta, hogy alkalmazotti viszonyban áll a Főnix-szel, amelynek hivatalos székhelye Galánta, a feltüntetett címen viszont senki sem tudott erről a szervezetről.

A pozsonyi belügyminisztériumban közölték, hogy a bejegyzés alapján a vezetőjük Pósa Lajos agrárvállalkozó, aki ezt a tényt elismerte. Cáfolta viszont, hogy a magyarországi pénzeket az MKP kampányának finanszírozására használták volna, s azt állította, hogy ő erre a célra saját pénzéből összesen 45 ezer eurót adott ennek a pártnak. Arra nem volt hajlandó írásban sem válaszolni, hogy a magyar Miniszterelnökség támogatását vajon milyen rendezvényekre fordították.

Az Új Szó munkatársa tájékoztatást kért Menyhárt Józseftől is, aki azonban azzal az indokkal hárította el a választ, hogy csupán egy hónapja lett pártelnök, ezért „még sok dologba nem lát bele." Megígérte viszont, hogy utánanéz annak is, vajon az MKP milyen forrásból fedezete a kampány költségeit, s azután tájékoztatja a szlovákiai magyar napilapot is.
Czajlik Katalin kommentárjában leszögezte: Jó dolog, ha Magyarország anyagilag támogatja a határon túli közösségeket, a civil szervezeteket is.

Valójában örülnünk kellene, de sajnos nem tudjuk, konkrétan most minek. A 290 millió forint értékű identitásmentő tevékenységnek ugyanis semmi nyoma: hiába nyomoztunk, nem találtunk egyetlen rendezvényt vagy egyebet, ami a Főnix kézjegyét viselné. A legszomorúbb az egészben az, hogy közben egy csomó hazai magyar kulturális szervezet az éhhalál küszöbén vegetál, fillérekért kuncsorogva a túlélésért. Szerencsére még vannak olyan megszállottak, akik ezt minden nehézség ellenére önkéntesen és meggyőződésből csinálják, de nem szabad csodálkozni azon, ha látva az említett praktikákat, egyre kevesebben lesznek, mígnem egyszer csak végleg elfogynak. Ha ez megtörténik, némi képzavarral élve, nincs az a Főnix, amely minket feltámasztana." - mutatott rá az Új Szó főszerkesztő-helyettese.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.