28 tonna lótrágya közpénzen

A brit hadsereg legkeményebb elitalakulatának egyik volt terrorelhárító tisztje leplezte le a londoni parlament képviselőinek sokak szerint csalással felérő költség-visszatérítési ügyeit, amelyeknek nyilvánosságra kerülése az utóbbi évtizedek legnagyobb belpolitikai botrányát robbantotta ki Nagy-Britanniában.

A The Daily Telegraph című vezető brit konzervatív napilap május eleje óta riportsorozatban tárja fel, hogy az alsóházi képviselők - kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt - gyakran milyen képtelen címeken vettek fel költségtérítéseket az elmúlt években.

A legmegdöbbentőbb hivatalos képviselői elszámolások között volt Sir Peter Viggers konzervatív törvényhozó visszatérítési igénye, amelyben szerepelt egy úszó kacsaház, 1645 fontos (520 ezer forintos) költséggel. A szerkezetet Sir Peter a birtokán lévő medencében helyezte el, az ott fürdőző vadkacsák számára.

A tory képviselő, akit II. Erzsébet királynő tavaly emelt lovagi rangra, három év alatt több mint 30 ezer font közpénzt igényelt vissza kertrendezés címén; ennek tételei között 28 tonna lótrágyát is feltüntetett. Elszámolta emellett szökőkútjának díszkivilágítását és karácsonyfadíszeit is.

Egy másik tory honatya három vécéülőke, három turmixgép, három mikrohullámú sütő és tíz váltás ágynemű számláját nyújtotta be hivatalos képviselői költségként.

A korábban ismertetett tételek között szerepelt egyebek mellett helikopter-leszállóhely kialakítása, várárok-tisztítás, vagy nem létező lakáshitel visszaigénylése. Egyes esetekben hozzátartozók lakásait renováltatták közköltségen, és előfordult az is, hogy az állami pénzből felújított ingatlant a képviselő utóbb több százezer fontért eladta.

Az elmúlt fél évszázad legsúlyosabb recessziójának hatásaitól rettegő brit lakosság körében hatalmas felháborodást keltett az ügy, amely egyes jogi szakértői vélemények szerint felveti a csalás gyanúját.

Sir Paul Stephenson, a Scotland Yard főparancsnoka a héten közölte: a rendőrség az ügyészséggel együtt vizsgálja, hogy történtek-e törvénysértések.

A The Daily Telegraph szombaton felfedte a leleplező riport értesüléseinek forrását, a brit hadsereg elit kommandós egységének, az SAS-nek egyik volt terrorelhárító tisztje személyében.

John Wick jelenleg egy "magánhírszerzési" cég vezetője; vállalata egyebek mellett külföldön fogságban tartott túszok tárgyalásos úton történő kiszabadítására szakosodott.

Wick a szombati Telegraphnak elmondta, hogy március elején kapott egy telefonhívást "valakitől", aki azt mondta: négy évre visszamenőleg az összes alsóházi képviselő költségigénylési adatai nála vannak, lemezre másolva. Összesen négymillió adatról volt szó, és a telefonáló - akinek kilétét Wick nem fedte fel - azt kérdezte tőle: hajlandó-e a nyilvánosság elé tárni az ügyet.

A volt katonatiszt elmondta: a kiszivárogtató és a lemezen szereplő adatok alapos ellenőrzése után arra a következtetésre jutott, hogy az alsóházi képviselők "abszolút botrányos módon élnek vissza" a költségtérítési rendszer nyújtotta lehetőségekkel, és a közvéleménynek joga van tudni erről.

Döntését megnehezítette, hogy ő maga a Konzervatív Párt aktív támogatója és adományozója, és több tory képviselő a barátja. Politikai kötődését azonban félretette, mert olyan botrányról van szó, amely a politikai színkép teljes egészére kiterjed.

Wick elmondta: nem a Telegraph volt az első újság, amelyet megkeresett. Az egyik - általa meg nem nevezett - lap "nem egészen érthető okokból" elutasította a közlést, egy másik néhány nevet meg akart vásárolni a listáról, egy harmadik pedig, amelynek egy kis "mintalemezt" átadtak tanulmányozásra, azonnal közölte a lemezen lévő részinformációt.

Wick ez utóbbi esetet nem részletezte, de valószínűleg a Sunday Expressről van szó. A lap márciusban - meg nem nevetett forrásra hivatkozva - nyilvánosságra hozta, hogy Jacqui Smith belügyminiszter egyik tavalyi költségelszámolásán, amely tartalmazta a politikus kábeltévé-előfizetésének visszaigénylését is, szerepelt több fizetős pornófilm díja. Utóbb kiderült, hogy a filmeket Jacqui Smith férje nézte meg a miniszter távollétében, de az ügyből rendkívül kínos botrány kerekedett.

Wick végül eljutott a Telegraph szerkesztőségéhez, amely alaposan tanulmányozta a lemez tartalmát, és május elején úgy döntött: hozza a "dinamittal felérő" sztorit.

Ami ezután következett, az az utóbbi évtizedek legsúlyosabb brit belpolitikai botrányává fajult, amelynek áldozatául esett - több magas rangú képviselő mellett - az alsóház elnöke, Michael Martin is, aki a héten bejelentette idő előtti távozását. Ilyesmi csaknem négyszáz éve nem fordult elő a brit parlament történetében.

A volt SAS-parancsnok "lábjegyzetként" megjegyezte: az egész ügy mutatja az adatbiztonság helyzetét a brit politikai élet legmagasabb szintjein, a birtokába jutott dokumentumok ugyanis nemhogy titkos, de még bizalmas minősítéssel sem voltak ellátva.

Az adatokkal dolgozó parlamenti személyzetet Wick szerint valószínűleg nem vetették alá biztonsági vizsgálatnak, és soha nem ellenőrizték, hogy távozáskor mit visznek magukkal. Ez jelzésértékű arra nézve is, hogy a munkáspárti kormány milyen "felelőtlen" módon bánhat emberek millióinak adataival - tette hozzá.

Wick szavait alátámasztani látszanak az elmúlt időszak adatelvesztési ügyei. Másfél éve például súlyos belpolitikai botrányt kavart, amikor az adóhivatalból nyomtalanul eltűnt két   lemez, amelyeken a gyermeknevelési pótlékban részesülő mindegyik brit család - összesen 25 millió brit állampolgár - összes személyes adata rajta volt, kódolás nélkül. A két adathordozó lemez a mai napig nem kerül elő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.