266 magyar képviselő Horvátországban

Tizenegy horvátországi megyében összesen 266 magyar képviselőt választott meg az ottani magyar közösség a vasárnap tartott kisebbségi önkormányzati választásokon – tájékoztatta az MTI-t Jankovics Róbert, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) ügyvezető elnöke kedden.

Horvátország megyéiben két ernyőszervezet, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) és a Magyar Egyesületek Szövetsége (MESZ) küzdött a szavazatok többségének megszerzéséért.

Jankovics Róbert az MTI-nek elmondta, hogy a tizenegy megyéből négyben 25 tagú kisebbségi önkormányzati tanácsot választottak, míg hét megyében mindössze képviselőt. Kiemelte, hogy a HMDK öt megyében szerezte meg a szavazatok többségét, míg öt megyében a MESZ nyert.

Zágráb megyei jogú városban független lista indult. A megyei szinten megválasztott tanácsok alakítják meg az országos kisebbségi önkormányzatot (koordinációt), amelyhez 5+1 megyének elég összefognia – mondta, majd hozzátette: bízik abban, hogy a zágrábi tanáccsal közösen a legrövidebb időn belül erre sort tudnak keríteni.

„Az előző években azért nem alakulhatott meg az országos önkormányzat, mert a MESZ nem működött együtt, de remélem most csatlakoznak" – fogalmazott az ügyvezető elnök.

Juhász Sándor magyar kisebbségi képviselő, a MESZ elnöke az MTI-nek telefonon elmondta, hogy elégedettek a választások eredményével. Kiemelte: ott nyertek, ahol a magyarság többségben él, mint például Eszék-Baranya megyében, ezért szerinte ezeknek az önkormányzatoknak nagyobb hangsúlyt kellene adni.

Arra a kérdésre, részt vesznek-e az országos kisebbségi önkormányzat megalakításában azt válaszolta: szeretnének korrekt viszony kialakítani minden képviselővel, az országos önmkormányzat létrehozása pedig „hosszabb tárgyalási időszakot vesz igénybe".

A magyarok a megyei kisebbségi önkormányzat tanácsok mellett 9 városban és 13 járásban választottak még képviselőket. A 2011-es népszámlálási adatok szerint több megyében, városban és járásban is csökkent a magyarok létszáma, így akadnak olyan közigazgatási egységek, ahol az idén már nem állíthattak jelölteket. Két városi tanácsban a HMDK-nak, kettőben a MESZ-nek van többsége. Városi képviselője a MESZ-nek négy városban van, a HMDK-nak csak egyben. Az utóbbi szervezet öt járásban szerezte meg a tanácsokban a többségét, míg a MESZ négyben.

A horvát parlament 2002-ben fogadta el a kisebbségekről szóló a Horvátországban alkotmányerejűnek nevezett, kétharmados parlamenti többséget igénylő törvényt. 2003-ban meg is alakultak az első kisebbségi önkormányzatok, amelyeknek azonban csak véleményezési, tanácsadási joguk van, a végrehajtó jogkörrel rendelkező rendes önkormányzatokat nem kötelezi a törvény arra, hogy el is fogadják a kisebbségi tanácsok vagy képviselők döntéseit, illetve javaslatait.

Ennek következményeként mind a négy kisebbségi önkormányzati választáson rendkívül alacsony volt a részvételi arány, az utóbbin mindössze 10 százalék körüli.

A 2011-es népszámlálási adatok szerint Horvátországnak 4,285 millió lakosa van, ebből 329 ezren tartoznak valamely nemzeti kisebbséghez. A magyar kisebbség létszáma 14 ezer, ez a lakosság 0,33 százalékának és a 22 nemzeti kisebbség rangsorában a hatodik helynek felel meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.