250-re nőtt az áldozatok száma az ugandai kompbalesetben

Kétszázötven felett van már a halálos áldozatok száma a múlt szombati kompbalesetnek: az elsősorban kongói menekülteket hazafelé szállító hajó az Uganda és a Kongói Demokratikus Köztársaság határát jelentő Albert-tavon süllyedt el.

A balesetet követő első napokban a halálos áldozatok száma sokkal alacsonyabb volt, de ahogy azt már Afrikában megszokhattuk, a hivatalosan nyolcvan férőhelyes hajón sokkal többen utaztak, a legfrissebb adatok szerint több mint háromszázan - írja a BBC pénteki jelentésében.

Az ugandai tengerészet búvárai áldozatok után kutatnak az Albert-tavon
REUTERS/Edward Echwalu

A kongói hatóságok háromnapos nemzeti gyászt jelentettek be a katasztrófa következtében. Az áldozatok közt sok gyerek is van. "Nagy szomorúsággal kell megerősítenünk 251 állampolgárunk halálát" - közölte a kongói kormány szóvivője. Lambert Mende Omalanga azt is megerősítette, hogy közel ötven embert sikerült élve kimenteni a tó vízéből.

A baleset követő órákban, napokban az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának, az UNHCR-nak a munkatársai látták el az Albert-tótól délre fekvő Bundibugyo településen.

Az Afrika központi részén fekvő tavakon hasonlóan veszélyes a hajózás, mint egy tengeren, a gyakorta rossz időjárási viszonyok miatt. Emellett a fedélzeten nincsenek mentőmellények, a lakosság nagy része pedig nem tud úszni, így a balesetek gyakran végződnek súlyos tragédiával. A kongói hatóságok alig néhány nappal a baleset előtt indítottak kampányt azért, hogy kötelezővé tegyék a mentőmellények meglétét minden, az országban közlekedő hajó fedélzetén. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.