23 ezer dollár jár egy al-kaidásért

Vérdíjat tűzött ki a jemeni kormány 25 körözött al-Kaida-tag fejére, akik terrortámadásokat készülnek végrehajtani a fővárosban, Szanaában és az ország más városaiban.

A belügyminisztérium közleménye szerint a megnevezettek külföldi képviseleteket, szervezeteket és jemeni létesítményeket vettek célba. A körözési listát néhány nappal azután tették közzé az arab-félszigeti országban, hogy az Egyesült Államok pénteken az al-Kaida terrorcselekményeitől tartva világszerte utazási figyelmeztetést adott ki, és elrendelte több mint húsz közel-keleti és észak-afrikai diplomáciai képviseletének átmeneti bezárását.

Az általa keresett szélsőségesek között Jemen megnevezi a terrorhálózat arab-félszigeti szárnyának (AQAP) néhány állítólagos vezetőjét, így például a szaúdi születésű Mohammed er-Rubaist.

A belügyi közlemény 23 ezer dollár (mintegy 5,2 millió forint) jutalmat ajánl fel mindenkinek, aki a körözött személyek valamelyikének elfogásához vezető információkkal szolgál a hatóságoknak.

Az amerikai kormány, amely az al-Kaida jemeni ágát tartja a terrorszervezet legveszélyesebb részének, a The New York Times című napilap hétfői értesülése szerint „elfogott” egy beszélgetést, amelyben Ajman az-Zavahri, az al-Kaida főnöke egy támadás végrehajtására utasítja Nasszer al-Vahisit, az AQAP vezetőjét, ezért és biztonsági okokból átmenetileg bezáratta számos diplomáciai képviseletét. A jemeni biztonsági erők vasárnap óta rendkívüli készültségben vannak Szanaában a nyugati nagykövetségek előtt, amelyek közül több ki sem nyitott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.