22 ezer utast hagyott a földön a Spanair

A madridi Barajas, miként a barcelonai El Prat repülőtere szombaton reggel "normálisan" működött, annak ellenére, hogy a Spanair légitársaság leállította járatait. A Spanair utasai megpróbálták jegyeiket átíratni más légitársaságok járataira - írta internetes kiadásában az El País.

A Spanair utolsó  kétségbeesett tárgyalásai a Qatar Airways illetékeseivel péntek este végződtek eredménytelenül. Ez tűnt az utolsó reménynek, hogy a katalán kormány és a barcelonai városvezetés - mint a Spanair többségi tulajdonosa - megoldást találjon a légitársaság pénzügyi gondjaira. A katari társaság a mentőberuházástól végül azért állt el, mert tartott attól, hogy az Európai Unió a későbbiekben visszafizetteti mindazokat a pénzügyi támogatásokat, amelyeket a Spanair a katalán és a barcelonai kormányzattól, mint közintézményektől kapott életbentartásához. (Lásd a Malév ügyében hozott brüsszeli döntést.)

A spanyol sajtó értesülése szerint csupán ezen a hétvégén a Spanair több mint 22 ezer utasa érintett az összesen 212 járat törlésében, ami mintegy 115 millió euró további veszteséget okoz a vállalatnak.

A Spanair flottája 33 repülőgépből áll, köztük 19 darab A320-as Airbus. 2011-ben 12 millió utast szállítottak Spanyolországban. A légitársaság mintegy 2500 alkalmazottat foglalkoztat.   

A skandináv SAS még 2009-ben adta el részvényérdekeltségeit a Spanairban, miután a spanyol légitársaság 185 millió eurós veszteséggel zárta az évet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.