2020-ra megforgatják az egész világot

Az orosz vezetés az egyre súlyosbodó gazdasági kilátások ellenére is bizakodó. A kormány stratégiai tervei szerint 2020-ra megduplázódhat az egy főre jutó GDP. A szovjet időkre emlékeztető népámítás és ígérgetés azonban könnyen visszaüthet.

A kremli mítoszgyártás hagyománya a Szovjetunió történetének kezdetére nyúlik vissza. Lenin 1920-ban a Kremlben találkozott H. G. Wells brit íróval, és felvázolta neki tízéves tervét: a bolsevik forradalom és a polgárháború által lerombolt ország hamarosan csodákat fog tenni. Oroszország félhomályban című művében Wells a Kreml álmodozójának aposztrofálta Lenint” – olvassuk Michael Bohm cikkét a Moscow Timesban az Igor Suvalov első miniszterelnök-helyettes által a közelmúltban nyilvánosságra hozott Stratégia 2020 című gazdasági programról.

Dimitríj Medvegyev és Vlagyimír Putyin érkezik az Egyesült Oroszország Párt kongresszusára Moszkvában
Dimitríj Medvegyev és Vlagyimír Putyin érkezik az Egyesült Oroszország Párt kongresszusára Moszkvában

A kormány hosszú távú stratégiája szerint komoly esély van rá, hogy 11 év múlva Oroszország a világ egyik legprosperálóbb állama legyen. A Stratégia 2020 a legfontosabb célok között említi, hogy Oroszország 11 év alatt megduplázza az egy főre jutó nemzeti összterméket, 60 százalékkal növeli a középosztályhoz tartozók arányát, és Franciaország elébe lépve a világ 5. legnagyobb gazdaságává válik.

Bohm számításai szerint az ambiciózus tervek valóra váltásához rendkívüli növekedésre lenne szükség: a GDP-nek 2020-ig évente csaknem 10 százalékos GDP-bővülést kellene produkálnia. A lap megemlíti, hogy a nemzeti össztermék megkétszerezése Kínának sikerült ugyan egy évtized alatt, de az Egyesült Államoknak 35, Japánnak 27, Kanadának 28, Nagy-Britanniának 24 évre volt szüksége hozzá.

A tervek még akkor is utópisztikusnak tűnnének, ha nem lenne gazdasági válság. Az energiahordozók világpiaci árának zuhanása azonban a mélybe húzta az orosz gazdaságot. A gazdasági válság kirobbanása óta kevesebb, mint harmadára csökkent az olaj ára, ami súlyos költségvetési gondokat okozhat. Garri Kaszparov ellenzéki vezér márciusban már megpendítette, hogy a Putyin–Medvegyev duó által vezetett orosz rezsim a túlélésért küzd: a Kreml hitelfelvételre és egyre autoritáriusabb lépésekre kényszerül, hogy a súlyos gazdasági válságban hatalmon maradhasson, és elkerülje a külföldre menekülést, illetve a börtönt.

Arról nem is beszélve – teszi hozzá Bohm –, hogy a korrupció is rendkívüli mértékben lassítja a növekedést – becslések szerint a nemzeti össztermék 10-15 százaléka vész el a korrupció miatt.

Bohm szerint a Stratégia 2020 leginkább a húszas és a hatvanas évek szovjet utópizmusának szellemét idézi, és kizárólag propagandacélokat szolgál. „Suvalov stratégiai víziója Hruscsovnak az SZKP 1961-es kongresszusán meghirdetett grandiózus programjára emlékeztet. Nyikita Hruscsov azt ígérte, hogy 1980-ra a Szovjetunió minden polgára eléri az amerikai középosztályok életszínvonalát.” Talán a stratégiai tervek összeállításakor Suvalov fejében is gyerekkorának egyik kedvenc mozgalmi dala, az Arra születtünk, hogy valóra váltsuk a mesét kezdetű nóta járt.

Az efféle álmodozás rövid távon segíthet ugyan megnyerni az emberek támogatását, de – mint ahogyan a szovjet modell sorsa bizonyította – a népnek előbb-utóbb elege lesz az állami dajkamesékből és a beváltatlan ígéretekből. A szovjet dajkameséken, utópista szlogeneken és sztahanovista víziókon edződött orosz lakosság aligha dől be a stratégiai tervezés köntösébe bújtatott képzelgéseknek. A nép áltatása könnyen visszaüthet. „Az orosz vezetésnek nem volna szabad megfeledkeznie róla, hogy a nevetséges mítoszgyártás és a beváltatlan ígéretek az orosz emigránsok és a CIA tevékenységénél is nagyobb mértékben járultak hozzá a szovjet vezetés hitelvesztéséhez, a párt és a Szovjetunió összeomlásához.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.