2016-tól megszűnhet a színházak TAO-támogatása

Eddig példa nélküli az a szakmai fórum, amely Veszprémben valósult meg a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával az elmúlt két napban – mondta a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. ügyvezetője pénteki sajtótájékoztatóján.
Kriza Zsigmond elmondta, hogy két napon át hat szekcióban tárgyalta a magyar színházakat és művészeti életet érintő legfontosabb kérdéseket a szakma mintegy 170 képviselője a veszprémi Előadóművészeti szakmai konferencián, amely az első olyan fórum, ahol a művészeti szakma megvitathatja az aktuális problémáit. Hozzátette: a legfontosabb kérdések a színházak pénzügyi támogatását, a művészek életét meghatározó életpályamodellt és a nyugdíjjárulék kérdéseit érintették.

Kriza Zsigmond az egyes szekciók munkáját értékelve elmondta, központi kérdésként kezelik a művészek társadalmi megbecsültségének visszaállítását.

Szólt arról is, hogy fontosnak tartanák a konferencia résztvevői azt, hogy minél több gyermek jusson el színházba, ennek érdekében felmerült egy katalógus elkészítésének igénye, amely az ajánlott színházi előadásokat tartalmazná. A szabadtéri színházak szerepét értékelve elhangzott, hogy ezek a műhelyek fontosak a városmarketing szempontjából is és különösen nagy hangsúlyt kellene fektetni az egyes színházak programjainak összehangolására.

Az MTI kérdésére válaszul Kriza Zsigmond elmondta, hogy a társasági adókedvezmény általi támogatás (TAO) esetleges megvonása a színházakat, művészeti műhelyeket nagyon érzékenyen érintené, erre 2016 januárjától van esély. A konferencián megfogalmazott elképzelések nyomán dolgoznak azon, hogyan lehetne ezt a bevételt más forrásból pótolni.

Ugyancsak megoldandó kérdés az idős művészek nyugdíjának rendezése, amely szintén napirenden van a konferencián elhangzott javaslatok felhasználásával – mondta az ügyvezető.

Oberfrank Pál, a rendezvénynek otthont adó Veszprémi Petőfi Színház igazgatója úgy fogalmazott: a munka csak most kezdődik, a konferencia a kezdet, a szakma közös javaslatainak kidolgozása a következő feladat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.