2016 lehet a menekültválság leghalálosabb éve

Mintegy 250 ezer menekült érte el Európát az idén, és nagyjából 3000-en vesztették életüket a veszélyes földközi-tengeri átkelés közben - jelentette be pénteken a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM).

Joel Millman, a genfi székhelyű IOM szóvivője szerint 2016 lehet a menekültválság legtöbb áldozatot követelő éve.  A 3000-es lélektani határ elérése ugyanis idén jóval előbb történt, mint a válság korábbi négy évében. Millman rávilágított: ezt a határértéket a 2014-es évben szeptemberben, tavaly pedig októberben érték el - írja a Reuters.

Az áldozatok száma március óta egyre nő, s mióta az Európai Unió vezetői aláírták a Törökországgal kötött megállapodást, a halálesetek nagy része a Líbia és Olaszország között húzódó veszélyes útvonalon történt, míg a jóval rövidebb tengeri úton, Törökország és a görög égei-tengeri szigetek között "szinte eltűnt ez a jelenség" – tette hozzá. Naponta átlagosan húszan vesznek a hullámsírba, többségük Nyugat-, vagy Észak-Afrikából indult útnak a jobb élet reményében, de sok áldozat pakisztáni, bangladesi és marokkói származású.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.