2015 után is maradnak a Gripenek

A prágai kabinet rövidesen további öt vagy tíz évre meghosszabbítja svéd partnerével a tíz Gripen-vadászgép bérléséről rendelkező szerződést, amely 2015-ben jár le – adta hírül megbízható forrásokra hivatkozva a Právo.

A cseh napilap úgy tudja, hogy az Alexander Vondra vezette védelmi tárca az eddiginél jobb feltételeket kíván kialkudni, ezért nem fejeződtek még be a tárgyalások. Többek között azt szorgalmazzák, hogy a svédek ellentételezésként béreljenek vagy vásároljanak cseh gyártmányú, L-159-es típusú, könnyű harci és kiképző repülőgépeket. Ezen kívül a prágai kabinet a gépek hazai szervizelését is fenn kívánja tartani.

Ugyanakkor az újság katonai szakértője rámutat: ha új tendert írnának ki, amelyet más gyártó nyerne meg, akkor az újabb üzlet a szükséges kiképzések és más járulékos kiadások miatt az eddigi feltételekhez képest alighanem sokkal többe kerülne. A hatályos egyezség szerint tíz Gripen bérléséért egy évtizedre összesen 20 milliárd koronát (hozzávetőleg 220 milliárd forint) utalnak Svédországnak.

Több cseh ellenzéki politikus szerint főleg a jelenlegi válságos helyzetben sokkal ésszerűbb lenne, ha az uniós tagországok légvédelmét közösen oldanák meg, mire Karel Schwarzenberg külügyminiszter a lapban kifejtette: ilyen megoldásra még nem érett meg az idő, mert jelenleg a legtöbb érintett államban a saját, korszerű légvédelem fenntartását a szuverenitás fontos részeként értelmezik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.