2015-ben a szomszédba jön a rakétapajzs

Romániában és Lengyelországban is folyik az Aegis Ashore rakétaelhárító rendszer kiépítése – hangoztatta szenátusi meghallgatásán Patrick O'Reilly dandártábornok, az Egyesült Államok Rakétavédelmi Ügynökségének (MDA) igazgatója.

O'Reilly a meghallgatáson arról beszélt, mire akarja felhasználni az MDA azt a 7,75 milliárd dollárt, amelyet költségvetési hozzájárulásként a szenátustól kér. A dandártábornok elmondta, hogy a Pentagon Romániába és Lengyelországba szeretné telepíteni az eredetileg hajókról kilőhető elfogórakétákat. A helyszíneket már kijelölték, a román és a lengyel kormánnyal pedig aláírták a használatba vételi szerződéseket is. Az Aegis Ashore elnevezésű rakétaelhárító rendszer kiépítése keretében az elfogórakétákat 2015-ben Romániába, három évvel később pedig Lengyelországba telepítik – derült ki O'Reilly helyi idő szerint szerdán tartott washingtoni beszámolójából.

A dandártábornok nem győzte dicsérni a rakétavédelmi rendszert: az Aegis Ashore szerinte rendkívül költséghatékony megoldást jelent, elvégre egy tengeren már kipróbált és bizonyított rendszert hoznak a szárazföldre, az ütegek mozgatásához és kezeléséhez pedig 35 ember is elég, miközben egy-egy hadihajó üzemben tartásához 270 fős személyzet szükséges. „Az Aegis Ashore rendelkezik regionális rendszereink közül a legnagyobb hatótávolsággal, így bővíti a szárazföldi rakétavédelmi lehetőségeket. A THAAD, a Patriot, az Aegis Ashore és a többi regionális rendszerünk révén sokoldalú ütőképességre teszünk szert” – ecsetelgette O'Reilly a rakétapajzsban rejlő katonai potenciált.

Romániában az SM–3 típusú elfogórakétákat a Bukaresttől 225 kilométerre nyugatra fekvő Deveselu támaszpont fogadja be. A légibázis kialakítására Washington 400 millió dollárt, költségeire évente 40 milliót fordít majd. Az erről szóló megállapodást Hillary Clinton amerikai külügyminiszter akkori román kollégájával, Teodor Baconschival tavaly szeptemberben írta alá. A szerződés rögzíti, hogy a rakétákat nem lehet nukleáris robbanófejjel felszerelni, a Deveselu támaszpont pedig román fennhatóság alatt marad. A bázison maximum 500 főnyi amerikai katonai és civil kontingens állomásozhat egyszerre, a személyzet létszáma azonban normális körülmények között nem lesz több 150-nél. A bázison Románia törvényei érvényesek, az amerikai katonáknak is ezeknek kell alávetniük magukat – írja a részletekről a Krónika.

Oroszország kétségei ellenére az Egyesült Államok ragaszkodik ahhoz, hogy az Aegis Ashore, illetve az amerikai rakétapajzs Kelet-Európába telepítendő elemeinek célja a védekezés egy esetleges iráni támadás ellen. Ellen Tauscher, a rakétavédelmi programért felelős amerikai külügyminiszter-helyettes nemrég írásbeli garanciákat ígért Moszkvának arról, hogy az Aegis Ashore nem Oroszország ellen irányul. A Kremlt ez vajmi kevéssé nyugtatja meg, és inkább azt szeretné, ha egy NATO–orosz együttműködésben kiépülő rakétavédelmi rendszer védene a külső fenyegetésekkel szemben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.