Ponta óv a nacionalista érvektől

Belép a kormányba az RMDSZ, Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes lesz

A bukaresti parlament kedden szavaz Victor Ponta új kormányáról, amelyben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) egy miniszterelnök-helyettesi és két tárcavezetői tisztséget kap a hétfő délután aláírt koalíciós megállapodás értelmében. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke kormányfő-helyettesként irányítja majd a művelődési minisztériumot, a környezetvédelmi tárca élére pedig Korodi Attilát javasolta a magyar szervezet. Mindkét politikus vezette már a szóban forgó tárcákat, mielőtt a szövetség ellenzékbe került 2012 áprilisában. Az RMDSZ-nek tizennégy államtitkára lesz – közölte Kelemen Hunor röviddel azután, hogy a Szövetségi Állandó Tanács jóváhagyta a Szociáldemokrata Párttal (PSD) és két kisebb partnerével kialkudott megállapodást. A kormányra lépést rögzítő dokumentum számos, a romániai magyar érdekérvényesítés szempontjából fontos elemet rögzít: a nemzeti jelképek szabad használatának jogát, a kisebbségi törvény elfogadását, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar tanszékének létrehozását a román és a magyar oktatók által 2012-ben elfogadott megegyezés alapján, az Európai Kisebbségi Nyelvek Chartája alkalmazásához szükséges törvények elfogadását, az egyházaktól elkobzott vagyon visszaszolgáltatásának felgyorsítását. Az egyezség tartalmazza ugyanakkor az önkormányzatok hatáskörének további bővítését, arányos és kiszámítható választási törvény elfogadását, valamint az észak-erdélyi autópálya-építés folytatását.

Victor Ponta a megállapodás aláírásakor tartott rövid ceremónián kitért arra, hogy a parlament által 2012-ben elfogadott kormányprogram nem változik, de előírásokat tartalmaz a kisebbségek jogaira vonatkozóan is. Ezzel Traian Basescu államfőnek válaszolt, aki kilátásba helyezte az új kormány beiktatásának megóvását az alkotmánybíróságon, ha a magyarok „sokszor túlzó követelései” bekerülnének a kormányprogramba. Ponta egyúttal felhívást intézett a román politikai erőkhöz és a sajtóhoz: vigyázzanak, hogy a politikai harc ne lépje túl a demokratikus és az európai politikai viták kereteit.

– A sovén, nacionalista diskurzus bármiféle eszkalációja ebben a pillanatban egyet jelentene a Románia stabilitása elleni támadással – figyelmeztetett Ponta az ukrajnai helyzetre is utalva. Emlékeztetett rá, hogy 2012 decemberében írásbeli egyezség született az RMDSZ kormányra lépéséről, amelyet végül a PSD partnereinek ellenállása miatt nem váltottak valóra.

–Akkor úgy gondoltuk, hogy Romániának stabilitásra van szüksége. Ha ez igaz volt, amikor hetven százalékunk volt a parlamentben, ma még inkább igaz, amikor Románia szomszédságában etnikai villongások történnek –közölte Ponta.

Kelemen Hunor is a stabilitás fontosságát hangsúlyozta, mondván: „körülöttünk nem kívánt és rendkívül súlyos dolgok mennek végbe”. Hozzátette, hogy nem volt könnyű döntés koalícióra lépni a választások előtt, és a kormány előtt álló munka sem lesz könnyű. Az RMDSZ vállalja a kormányprogram megvalósítását, ezért azt nem kell módosítani. Utalt arra, hogy – a román véleményformálók nézeteivel ellentétben – a szövetség nem kizárólag a kisebbségi kérdésekkel foglalkozik.

– Minket a jó kormányzás érdekel, az, hogy mindennap tegyünk hozzá egy újabb téglát az országunk építményéhez – fogalmazott az RMDSZ elnöke. Azokra a sajtóvisszhangokra is utalt, amelyek szerint a szorongatott helyzetben lévő Victor Ponta kész válogatás nélkül elfogadni a magyarok feltételeit, csak hogy biztosítsa kormánya parlamenti támogatását. Minden megállapodás annyit ér, amennyit meg lehet valósítani belőle – mondta erről Kelemen Hunor. A kormányfő is hangsúlyozta, hogy nincs a megállapodásban semmi, amit ne tartalmazna az eddigi kormányprogram is, vagy ami túlmutatna „a többség és kisebbség normális és békés együttélésének keretein”.

Mesterházy Attila, az Összefogás miniszterelnök-jelöltje gratulált az RMDSZ elnökének és Victor Ponta román kormányfőnek a koalíciós kormány létrehozásához. Reményét fejezte ki, hogy az elmúlt időszak kisebbségi problémáira sikerül mielőbbi és hosszú távú megoldást találniuk.

Kelemen Hunor
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.