'Az EU-nak őszintének kell lennie'

Az Európai Unió vagy Oroszország – a választás az ukránoké. Az EU-nak viszont őszintének kell lennie a Kijevben és más ukrán városokban tüntető Európa-pártiakkal. Csúsztatások nélkül, az igazat kell mondanunk arról, hogy ha az ukránok az Európai Unióval való társulást választják, akkor melyek a játékszabályok, milyen feltételekkel jár a nekik nyújtandó pénzügyi és más jellegű támogatás – erről Ewa Kopacz (57), a lengyel parlament elnöke beszélt a lapunknak adott interjúban.

A varsói törvényhozás alsó házát 2011 novembere óta irányító liberális konzervatív politikusnő a visegrádi négyek parlamenti elnökeinek találkozójára érkezett Budapestre. Úgy véli, a visegrádi négyek többek közt a rendszerváltásban szerzett tapasztalataik átadásával segíthetik az ukrajnai átalakulást, a civil társadalom fejlődését, a korrupcióval szembeni küzdelmet.

– Mutassuk meg, hogyan lehetne az ukrán gazdaság felpörgetése érdekében támogatni az ottani kis- és középvállalatokat – hangoztatta a Donald Tusk kormányfő pártjához, a Polgári Platformhoz (PO) tartozó Kopacz, aki szerint a kelet-közép-európai régióban vezető szerepre törekvő hazája érzelmileg is elkötelezett Ukrajna európai fordulata mellett.

– Ukrajnában a helyzet drámai, de ugyanakkor dinamikusan változik – folytatta. Szerinte az új ukrán kormány hosszabb perspektívában gondolkodik a 46millió lakosú ország sorsáról. Arról is beszélt, hogy amikor korábban Ukrajna komoly bajban volt, és Oroszország nyújtott nyugati szomszédjának jelentős anyagi segítséget, az a lépés meghatározta a lengyelekkel szintén határos Ukrajna politikai orientációját. – Ha az Európai Unió is megadná a feltételekhez kötött támogatást, akkor az ukrán nép is a Nyugat felé fordulna – mondta, megismételve: az uniós támogatás az ukránok számára bizony lemondásokkal, megszorításokkal járna.

Arra a kérdésre, hogy az ukrajnai történések éreztethetik-e hatásukat az „Európa utolsó diktatúrájának” tekintett, s Lengyelországgal szintén határos Belaruszban, Ewa Kopacz azzal felelt, hogy meggyőződése szerint az események hatását nem lehet a határokon feltartóztatni. Csak el kell jönnie annak a pillanatnak, amikor Belaruszban is kitörhet egy felkelés. Minszk nagyon óvatosan reagál arra, ami Ukrajnában történik, ugyan akkor belorusz civil szervezetek képviselői is csatlakoztak a kijevi Majdanon tüntető erőkhöz.

Kopacz láthatóan felvonta  szemöldökét, amikor szóba került a magyar parlamentben egy férfi képviselő női kollégájának szánt megjegyzése, miszerint „attól, hogy ön szép, nem következik, hogy ön okos”. A szejm marsallja szerint bár varsói törvényhozásban is elhangoznak kemény dolgok, megválasztása óta változott a nőkkel szembeni hangnem. – Sokan inkább a nyelvükbe harapnak – mondta Kopacz, aki szerint a nők elkötelezettsége és szorgalma jótékony, lágyító hatással van a politikára.

Ewa Kopacz
Ewa Kopacz FOTÓ: TEKNŐS MIKLÓS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.