Óvatosan kezelik a kampányt

Kiforratlanok még az európai pártcsaládok csúcsjelöltjeinek programjai, így egyelőre nem tudni, hogy eljönnek-e Magyarországra.

Több helyről is azt hallottuk, hogy a pártcsaládok vezető jelöltjei csak az áprilisi magyar parlamenti választás és a május végi európai parlamenti választás között látogatnának el Magyarországra, mert nem szeretnék, ha jelenlétüket az ország dolgaiba való beavatkozásként értékelnék.

Martin Schulz

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke, a szociáldemokraták csúcsjelöltje napirendjében egyelőre nem szerepel magyarországi vizit – tudtuk meg Schulz kabinetjéből. Igaz, ez még változhat, forrásunk szerint egy látogatásra nagyobb esély mutatkozik a magyar parlamenti választások utáni időszakban.

Hannes Swoboda, az európai szocialisták osztrák frakcióvezetőjének szóvivője, Céline Bayer is azt mondta lapunknak, hogy egyelőre nem terveznek magyarországi látogatást. Bayer azért hozzátette: a frakcióvezető többször járt Magyarországon, most is nyitott a látogatásra, ha a „barátaink meghívják”. Lapunk más, a szocialistákhoz közeli forrásokból viszont úgy értesült, mind Schulz, mind Swoboda látogatására számítanak Budapesten.

Az Európai Néppárt március elején tartja Dublinban kongresszusát, ott döntenek arról, ki lesz a konzervatívok csúcsjelöltje. Pedro López de Pablo, a néppárti képviselőcsoport szóvivője a Népszabadságnak azt mondta, egyelőre még korai arról nyilatkozni, ki lesz a csúcsjelölt, és az illető ellátogat-e Magyarországra. Mint emlékeztetett, Joseph Daul, a Néppárt elnöke végigjárja a fővárosokat, megfordult Budapesten is, és körútjának célja, hogy előkészítse a kongresszust, az egyes tagállamokban felmérje a konzervatívok helyzetét.

A szóvivő szerint a kampányvizitről szóló döntés azon is múlik, hogy a csúcsjelölt hogyan értékeli az adott országbeli viszonyokat. Magyarországon a konzervatívok, értsd, a Fidesz helyzete erős, és lehet, hogy inkább olyan tagállamokba utazik, ahol szorosabb a verseny.

Az európai zöldek két csúcsjelöltjéről, a francia José Bovéról és a német Ska Kellerről sem lehet még tudni, hová utaznak kampányolni. Ruth Reichstein, aki Rebecca Harms, az európai zöldek frakcióvezetőjének szóvivője, elmondta, hogy az ökopárt kongresszusa után döntenek a pontos programról. A liberálisoktól szintén azt az információt kaptuk, hogy egyelőre nincs döntés arról, hova utazik a csúcsjelölt, Guy Verhofstadt.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.