Sikorski mérsékletre inti Kijevet

Óriási hibát követne el az új kijevi vezetés, ha megpróbálná homogenizálni, azaz egységesíteni a soknemzetiségű Ukrajnát. A szovjet utódállam az Európa Tanács tagja, s ebben a minőségében kötelezte magát a kisebbségi nyelvhasználat biztosítására. Miután Ukrajnában az államiság sem alakult ki teljesen, a föderalizmussal is óvatosan kell bánni, a föderalista struktúrák kialakítása nemkívánatos folyamatokat indíthat el – erről Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter beszélt hétfőn este Budapesten azon a rendezvényen, amelyen hivatalosan is bemutatkozott egy új budapesti agytröszt, a konzervatív és klasszikus liberális nézeteket képviselő Danube Institute.

A rendezvényen a magyar kormány magas szinten képviseltette magát, ott volt Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, igazságügyminiszter és Martonyi János külügyminiszter. Sikorski szerint a német és a francia külügyminiszterrel közös múlt heti kijevi missziója is azt bizonyította, hogy Európát komolyan veszik, ha a közös fellépés huszonnyolc tagállam nevében történik. Nem tagadta, hogy az alkudozások egyik feszült pillanatában azt mondta az ukrán ellenzéki politikusoknak: ha nem fogadják el a Viktor Janukoviccsal kötendő kompromisszumot, akkor halottak lesznek, mert a hadsereg beavatkozhat és jöhet a rendkívüli állapot. Ukrán csapatmozgásokról voltak információik, másrészt az a tény, hogy az időközben elűzött államfő lecserélte az ukrán vezérkari főnököt, illetve annak helyettesét, azt mutatta, Janukovicsék készültek valamire. – Nem emlékszem arra, hogy a NATO-főtitkár és a NATO európai erőinek (amerikai) főparancsnoka egyszerre óvott volna egy hadsereget attól, hogy beavatkozzon egy politikai válságba, ahogy azt az ukrán haderővel kapcsolatban tették – idézte fel a múlt hét egy másik fontos katonai mozzanatát.

Oroszország kapcsán Sikorski arról beszélt, hogy Moszkvának meg kell értenie: Ukrajna és az EU szabad kereskedelmi megállapodásával az orosz gazdaság is jól jár. Amióta a lengyelek és más kelet-közép-európai országok szabad kereskedelmi megállapodásokat kötöttek az unióval, illetve az EU teljes jogú tagjai lettek, alapvetően bővültek a régió és Oroszország gazdasági kapcsolatai. Azt azért hozzátette: nem kell bocsánatot kérni, amiért az EU a keleti szomszédságában hozzá hasonló típusú országokat szeretne látni. Azt sem hallgatta el: ahogy Janukovics nem írta alá az uniós közvetítéssel született politikai alkut, közel sem biztos abban, hogy az új hatalom betartja majd az egyezség minden betűjét.

A Danube Institute bemutatásakor John O’Sullivan igazgató az intézményt gazdaságilag a szabad piac támogatójaként, szociális és kulturális értelemben konzervatívként, a külpolitikában pedig atlantistaként jellemezte. Bármennyire is gazdag történelemmel és kultúrával bír Kelet-Közép-Európa, a térségben túl kevés a vita és túl sok a pártosság – mondta a néhai brit kormányfő, a tavaly elhunyt Margaret Thatcher tanácsadói stábjában is szerepet vállalt O’Sullivan. Hozzátette, a brit toryk és az amerikai republikánusok szellemi műhelyeivel egyaránt szoros kapcsolatokat ápoló, a Batthyány Lajos Alapítvány által életre hívott budapesti intézet kész a vitára a demokratikus politikai ellenfelekkel is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.