Elkapták a milliárdos cseh keresztapát

Végre egy nagy halat, valóságos cápát fogtak a nyomozók! Ilyen és ehhez hasonló szalagcímekkel számoltak be a cseh újságok arról, hogy nemrég előállították, majd pedig büntetőeljárást kezdeményeztek Ivo Rittig ellen. A milliárdost szinte mindenki évek óta a politikusok, elsősorban a volt kormányerő, a Polgári Demokrata Párt (ODS) keresztapájának tartotta.

Rittig korán kezdte a „szakmát”: már a letűnt rezsimben ült börtönben, iskolakerülőként drogokkal, élelmiszer-ipari tanulóként pedig hiánycikkekkel kereskedett. Huszonkét évesen az egyik prágai külvárosi élelmiszerbolt vezetője lett, ahol egy év alatt csaknem egymillió korona (akkori árfolyamon hozzávetőleg négymillió forint) pénztári hiányt halmozott fel, amiért 1989 nyarán kilenc esztendőre hűvösre került. Ám nem sokkal a rendszerváltás után, Václav Havel elnök általános amnesztiájának köszönhetően, már ki is szabadult. Ott folytatta, ahol abbahagyta, csak már nem százezreket, hanem milliókat síbolt el – állapította meg a minap Milos Cermák, az egyik legismertebb cseh publicista. Az üzletember exkluzív olasz divatszalont és ékszerüzletet nyitott Prága belvárosában, előzőleg pedig a Kereskedelmi Bankban (Komercní banka) százmillió korona kölcsönt vett fel, amely néhány hónap alatt eltűnt az általa alapított hazai és Virgin-szigeteki, valamint más adóparadicsomban bejegyzett cégeinek dzsungelében. Neki –máig tisztázatlan körülményeknek köszönhetően – a haja szála sem görbült. Ugyanilyen mutatványnak tartják Prágában azt, hogy egy további cége, a Rittig & Partners potom 1,7 millió koronáért készítette el a cseh Állami Erdőgazdaság (Lesy Ceské republiky) tevékenységének etikai kódexét, miközben más, üzletközvetítő társaságai révén legalább ötmilliárd korona landolt különböző bankszámláin. Mindeközben a milliárdos monacói állampolgárságot szerzett, még az ottani csodapalotákhoz képest is luxusvillát vásárolt, ahol állítólag befolyásos cseh politikusokat, ügyészeket, bírákat és néhány médiagurut „kábított el” márkás italokkal. És sok pénzzel.

Ivo Rittig
Ivo Rittig

Három évvel ezelőtt Petr Necas kormányfő megelégelte a számos korrupciós botrányt, s főleg azt, hogy szinte valamennyi ügy fennakad az illetékes ügyészségen. Akkorra már tudomására hozták, hogy több prágai bíró és ügyész is járt Monacóban. Mire a miniszterelnök, aki akkor még feddhetetlen, vallásos, négygyermekes családapa volt, szívós munkával valóságos nagytakarítást végzett. Petr Zeman lett az új legfőbb ügyész, aki aztán sokféle gáncsoskodást leküzdve Prágában a lefizethetetlen személy hírében álló Lenka Bradácovát nevezte ki ügyésznek. Fiatal, ambiciózus parancsnok került a rendőrség korrupcióellenes alakulatának élére is. – Nincs pardon, nincs tekintélytisztelet, nem szempont a párthovatartozás, aki bűnös, az lakoljon meg! – adta ki a jelszót a miniszterelnök. Nem sokkal később fennakadtak az első nagyhalak. Először David Rath szocdem párti (CSSD) honatya és megyei elnök bukott le, aki egy díszdobozban hétmillió cseh koronát elrejtve távozott az egyik megbeszélésről. De nem haza, hanem egyenesen a vizsgálati fogságba. Azóta több tucat esetben bizonyították be, hogy a közép-csehországi régióban nagyon kevés kivételtől eltekintve csak úgy lehetett uniós pályázatokon nyerni, ha a megyei elnöknek és cinkosainak nem kevés csúszópénzt juttattak. A hosszadalmas per már megkezdődött. Egy másik ügyben már be is fejeződött: hasonló, de mindössze egyrendbeli törvénysértés miatt az ODS egyik parlamenti képviselőjét jogerősen öt év börtönbüntetésre ítélték.

Tavaly júniusban kommandósok tartottak razziát a prágai kormányhivatalban és több minisztériumban. Rövidesen kiderült, hogy Petr Necas kormányfő Jana Nagyová hivatalvezető személyében valóságos kígyót melenget keblén. Cseh lapok értesülései szerint Ivo Rittig éppen Nagyová révén érte el, hogy érdekeinek megfelelő személyek kerüljenek a kabinetbe, akik aztán állami megrendelések sokaságával hálálták meg a támogatást. Tavaly nyárig a legtöbb esetben sikerrel is jártak. De a sáros ügyészek elmozdítását végül nem tudták megakadályozni, pedig még az igazságügy-miniszter menesztését is elintézte a hivatalvezető. Balszerencséjére az új tárcavezető is ragaszkodott elődjének szándékához. Legújabb prágai értesülések szerint Nagyová (aki ma már a lemondott Necas felesége) több hónapon át beszámolt a milliárdosnak a gazdasági bűnözéseket szimatoló titkosszolgálatok jelentéseiről is, amelyekben mind gyakrabban szerepelt az önmagát ártatlan lobbistának nevező keresztapa.

Rittiget egyelőre viszonylag kis visszaéléssel gyanúsítják. Havi négymillió koronát (mintegy 44 millió forint) keresett azzal, hogy egyetlen találkozó során elintézte: a prágai tömegközlekedési vállalat menetjegyei az egyik üzlettársának a nyomdájában készüljenek. Ezért a szívességért darabonként tizenhét fillért kért és egészen az elmúlt hónapig kapott.

Ivo Rittig – miként a korrupcióval gyanúsított Petr Necas és a hivatali hatalmával sokszorosan visszaélő Jana Necasová-Nagyová – egyelőre szabadlábon védekezik. Gyanúsítottakként kihallgatásokra járnak. Mindannyiuk útlevelét bevonták. Ügyvédek valóságos hadserege igyekszik tisztára mosni őket. Belátható időn belül kiderülhet, milyen erősek a polip csápjai, illetve az igazságszolgáltatás bizonyítékai és a vezetői.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.