Vadaspark és golfpálya a giccshatáron

Össznépi pikniket is hozott szombaton Ukrajnában a két hónapja tartó kormányellenes tüntetéssorozat. Az után, hogy Viktor Janukovics elnök elmenekült, a kijeviek tömege nézte meg az elnök pazarló luxusáról hírhedt mezsihirjai magánrezidenciáját.

A milliárdokból felépített palota helyén eredetileg egy kolostor, majd a szovjet kommunista párt nyári rezidenciája állt, aztán az ukrán állam tulajdonába került a terület, egészen addig, amíg Janukovics még kormányfőként magának nem privatizálta. Tegnapi döntésével a parlament ismét államosította az ingatlant, amelyben a kijeviek megnézhették egyebek közt az elnök magánállatkertjét is. A miniatűr vadasparkban lovak, strucc és egy nagy kudu is él. A kijevieket lenyűgözte az elnök impozáns autógyűjteménye is. Janukovics rajongott a régi gépkocsimodellekért, amelyekből rengeteget gyűjtött a hatalomban töltött évek során.

Akinek pedig szombaton luxussporthoz támadt kedve, az akár golf- vagy teniszütőt is ragadhatott volna, a mezsihirjai rezidencián ugyanis mind a kettőhöz épült pálya. Gabriel Gatehouse, a BBC egyik riportere a Twitter mikroblogon azt írta, hogy ő járt a néhai líbiai diktátor, Moammer Kadhafi palotájában is, de az sem volt olyan fényűző, mint Janukovicsé. Mezsihirja régóta a politikusi korrupció és a gátlástalan fényűzés szimbóluma Ukrajnában. Kisvárosnyi területen fekszik. A vastag, háromméteres falakkal körülvett rezidencián van helikopterleszálló és -hangár is.

Az Ukrajinszka Pravda számításai szerint a giccshatáron mozgó komplexum potom 75 millió hrivnyába (átszámítva majdnem kétmilliárd forintba) került Janukovicsnak, de hogy miből volt rá pénze, az máig kérdés. Tetjana Csornovol újságírónőt, aki Janukovics meggazdagodásáról írt cikksorozatot, decemberben megverték. Az elnök szombaton egyébként a mezsihirjai rezidenciáról menekült el. Előtte még nyilvánvalóan megpróbált eltüntetni néhány nyomot. Szombaton az állatkert, a golf és az autógyűjtemény mellett a rezidenciára benéző tömeg egy része azzal szórakozott, hogy a Dnyeperből kihalássza a folyóba szórt, az elnökre nézve kompromittáló dokumentumokat. Köztük van állítólag egy újságírókról készített feketelista is.

Kormányellenes tüntetők is megnézték Janukovics birtokát
Kormányellenes tüntetők is megnézték Janukovics birtokát
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.