Ön szerint milyen az EU-ban?

Lakossági esszépályázatot írt ki a Külügyminisztérium a magyar EU-csatlakozás tizedik évfordulóján.

Szeretné elmondani, hogyan élte meg az elmúlt tíz évet? Most megteheti, és még brüsszeli családi utat is nyerhet vele. Lakossági esszépályázatot írt ki ugyanis a Külügyminisztérium a magyar EU-csatlakozás tizedik évfordulóján. – A cél, hogy mindenki részt vehessen a közös gondolkodásban és a visszatekintésben – mondta egy sajtóbeszélgetésen Győri Enikő EU-ügyi államtitkár. Szerinte a tizedik születésnapot nem önmagáért való ünneplésre, hanem értelmes értékelésre kell felhasználni.

Sőt a pályázati kiírás nemcsak annak felidézésére bátorítja a polgárokat, hogy az uniós csatlakozás milyen változásokat hozott az életükben, hanem arra is: az írásmű elkészítésében a különböző generációk működjenek együtt. Vagyis – említett példát az államtitkár – az unoka és a nagymama közösen is mesélhet az EU-ban töltött első tíz évről. A végeredményt március 17-ig lehet beküldeni, a pontos feltételek az Eu.kormany.hu honlapon olvashatók.

Szakmaibb műveket vár a Külügyminisztérium egyetemistáktól és főiskolásoktól, akiket külön pályázat biztat a mérlegkészítésre. A komolyságot mutatja, hogy ezúttal már irodalomjegyzéket is mellékelni kell. S itt már a fődíjból látszik, milyen pályázókra számítanak: a nyertes gyakorlatra mehet az Európai Bizottság budapesti képviseletére, és brüsszeli tanulmányutat is kap az Európai Bizottsághoz.

A középiskolásoknak sincs okuk búslakodni. A harmadik pályázaton – ahol három-négy perces rövidfilmen kell bemutatni, ki, milyennek látja a mindennapok Európáját – már tizennégy éven felüli fiatalok is indulhatnak. Még profi kamerát sem kér a kiírás, a videó készülhet mobillal vagy fényképezővel is. A határidő ugyanúgy március 17., a fődíj pedig stílszerűen egy digitális fényképezőgép.

És hogy a tizedik évforduló ünneplése ne fulladjon káoszba, a Külügyminisztérium megkereste a hazai egyetemeket és kutatóműhelyeket: ha van kedvük, vegyenek részt a különféle rendezvények, konferenciák összehangolásában. Annak sok értelme valóban nem lenne, ha – mondjuk – egyszerre tíz helyen tartanának tanácskozást ugyanarról a témáról, ráadásul mindenhová megpróbálnák ugyanazokat a vendégeket meghívni. A csatlakozási születésnaphoz kapcsolódó eseményeknek egységes megjelenést is biztosít a külügyi tárca, amely ebből az alkalomból új logó megtervezésére írt ki pályázatot. Az ígéretek szerint a nyertes logót hamarosan nyilvánosságra hozzák.

A leglátványosabb történés április 28. és 30. között lesz. 28-án magas szintű politikai rendezvényen tekintenek vissza a 2004 és 2014 közötti időszakra politikusok, szakértők és illusztris vendégek, Kelet- és Nyugat-Európából. A házigazda Orbán Viktor kormányfő mellett ott lesznek a visegrádi országok külügyminiszterei is. 29-én és 30-án alacsonyabb politikai szinten folytatódik a „múltidézés”. Szakértők elemeznek bizonyos területeket, és az említett pályázatok győztesei is fellépnek, hogy élő szóban összefoglalhassák, mit gondolnak az elmúlt tíz évről.

Nem zárják ki a nagyközönséget sem az ünnepélyes tanácskozásból, amelyet az interneten élőben közvetítenek majd. S annak, hogy az évfordulón kicsit gyakrabban hallani az EU-ról, akár haszna is lehet. – Talán több embert rá lehet venni, hogy májusban elmenjen szavazni az európai parlamenti választásokon – reménykedett Győri Enikő.

Kiemelt téma lesz a tízéves tagság és az EP-választás az Európa-napon is, amely hivatalosan május 9-én van, de az idén ez péntekre esik. A szombat pedig éppen munkanap lesz, így aztán május 11-re szervezik a programokat. – 2004-ben tíz ország csatlakozott az unióhoz, ezek is képviseltetik magukat, és bevonjuk az EU-tagállamok itteni kulturális intézeteit – mondta lapunknak Perger István, az Európai Bizottság budapesti képviseletének kommunikációs vezetője.

A központi esemény a május 11-i budapesti Európa-nap lesz, ennek lebonyolítására tendert írtak ki (a szervezést az elmúlt években is rendezvényszervező cégekre bízták). Persze nemcsak a fővárosban, hanem tizennyolc vidéki helyszínen is tartanak Európa-napot, együttműködve a helyi Europe Direct tájékoztató irodákkal.

Európa-napok vidéken

Május 1. Békéscsaba

Május 3. Pécs, Somoskő, Szekszárd

Május 8. Gyöngyös, Kaposvár, Nyíregyháza

Május 9. Kecskemét, Szolnok, Szombathely, Tatabánya

Május 10. Debrecen, Dunaújváros, Miskolc, Szeged

Május 11. Veszprém

Május 16. Győr, Zalaegerszeg

Európa-napi felvonulás 2006-ban Budapest belvárosában. Hivatalból ünnepelnek
Európa-napi felvonulás 2006-ban Budapest belvárosában. Hivatalból ünnepelnek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.