Kilábalna Renzi a „mocsárból”

Új fejezet kezdődött csütörtökön az olasz politikában, ha egyelőre beláthatatlan is, milyen. Matteo Renzi, Firenze 39 éves polgármestere – egyben tavaly óta a balközép, vezető kormányerő Demokrata Párt (PD) titkára – sikerrel puccsolta meg párttársát, Enrico Letta miniszterelnököt, jól megérezve, hogy mikor léphet a helyére.

A törékeny kormány élén álló Letta sorsát a PD római vezetőségi ülése pecsételte meg, de már az esti szavazás előtt világossá vált annak kimenetele. A voksok végül 136:16 arányban alakultak a kárára. Ezután Letta bejelentette: pénteken felkeresi Giorgio Napolitano államfőt, hogy benyújtsa a lemondását. Napolitano még előzőleg világossá tette, hogy nem támogatja az előre hozott választásokat.

– Renzi az utolsó reménysége a jelenlegi politikai garnitúrának. A nagy kihívás számára az lesz, hogyan őrizze meg baloldaliságát, és függetlenítse magát a megszorítások Angela Merkel-féle politikájától. Ez Lettának nem sikerült, az ő elődje, Mario Monti pedig meg sem próbálta. A „kísérlet”, amelyről maga Renzi is tudja, sőt el is mondta, hogy kockázatos, és bele is bukhat, már a májusi európai parlamenti választásokon levizsgázhat – mondta lapunknak adott értékelésében Stefano Bottoni, Bolognában és Budapesten is élő jelenkortörténész.

A távozó kormányfő el sem ment az interneten élőben közvetített párteseményre, viszont keserű nyilatkozatokat adott ki, és lemondta tervezett brit útját is. A pártszékház előtt tumultuózus jelenetekre, dulakodásra is sor került, a párttagok feldúltan nyilatkoztak a riportereknek.

Letta előző nap még új kormányprogram-tervezetet mutatott be Olaszország elkötelezettsége címen. Kis szépséghiba: a tavaly tavasszal felállt kormányának koalíciós pártjai ezt nem hagyták jóvá, ellenben (a PD meghatározó többsége mellett) a Monti-féle centrum és az Új Jobbközép elnevezésű tömörülés is kihátrált mögüle. – Kilábalunk a mocsárból – fogalmazott Renzi, megköszönve elődje munkáját, és felajánlva neki a gazdasági csúcstárcát.

A leendő miniszterelnök a részben a posztkommunista reformerőket, részben pedig centrista kereszténydemokratákat is tömörítő PD 150 vezetője előtt radikális reformok szükségességéről beszélt. Letta – akinek kabinetje eleve rossz csillagzat alatt született, és korábban Silvio Berlusconi, az olasz politika elmúlt húsz évét uraló dinoszaurusza próbálta (sikertelenül) megbuktatni – ezeken bukott el. Olaszország a GDP 130 százalékára, az EU-ban Görögországot nem számítva páratlanul eladósodott. A mostani kormányválság közvetlen kiváltó oka a nagy olasz munkaadókat tömörítő Confindustria vezetőjének ultimátuma is volt.

Nyomta Letta vállát a választójogi reform terhe is. Renzi – aki fiatalon még a centrista-kereszténydemokrata Olasz Néppárt soraiban politizált – éppen annak révén jutott a számos reformkommunistát is tömörítő PD élére, hogy a párt szinte vereséggel felérő győzelmet szerzett 2013 februárjában a furcsa választási rendszernek betudhatóan. Hiába nyerte meg a képviselőházat, nem jutott többséghez a szenátusban. Pier Luigi Bersani, az egykori kommunista, aki a kora alapján apja lehetne Renzinek, 2012 végén még legyőzte Firenze első emberét a pártvezetésért folytatott küzdelemben, de a választások utánra meggyengült. Bersani lemondásra kényszerült, így kerülhetett 2013 során később a PD élére a jogvégzett, háromgyermekes családapa Renzi.

Ő folytatná a jelenlegi koalícióval, de a választási reformban lepaktált Berlusconi régi-új pártjával, a Hajrá Olaszországgal is. Egyelőre bizonytalan, pontosan kik támogatják majd a kabinetjét. Olasz sajtókommentárok is rámutatnak ugyanakkor, hogy bármennyire is új generáció ígéretét hordozza, rendkívüli kényes helyzetben veszi át az országot és egyben az euró övezet harmadik legnagyobb gazdaságát. S ahogy a milánói Corriere della Sera írja csütörtöki, Veszélyes játékok című vezércikkében, nem lévén képviselő vagy szenátor, országos választói felhatalmazással sem rendelkezik. Ez egyébként nem ritka az olasz kormányfőknél.

Matteo Renzi kockázatos kísérletbe kezd
Matteo Renzi kockázatos kísérletbe kezd
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.