„Beszélni kell a konfliktusos ügyekről is”

John Kerry beszéde alatt is kivonultak a parlamenti ülésteremből az izraeli telepesek pártjának képviselői, és ezt tették – más kormánypárti képviselők társaságában – Martin Schulz esetében is.

Az Európai Parlament (EP) elnökének kneszetbeli fellépését botrányos jelenetek kísérték, a német nyelvű beszéd alatt és után is heves ordítozás tört ki az izraeli törvényhozás bal- és jobboldala között. Schulz a verbális támadásokra hidegvérrel reagált. – Az Európai Parlamentben még rosszabb a helyzet – mondta a német szociáldemokrata politikus.

A felháborodást az váltotta ki, hogy Schulz bírálta az izraeli kormány telepes-politikáját. Először felidézte találkozását egy ramallahi palesztin kisfiúval, aki megkérdezte tőle: miért van, hogy nekik csak tizenhét liter víz jut naponta, az izraelieknek meg hetven liter? – Nem tudom, hogy igaz-e ez az állítás, de megkérdezem önöket – intézte kérdését a parlamenti képviselők felé. A másik kritikus pillanat az volt, amikor azt mondta: a palesztinok is békében akarnak élni, úgy, hogy senki sem korlátozza őket mozgásukban, ahogy az történik a Gázai övezetben az izraeli blokád miatt.

– Milyen dolog az, hogy valaki eljön hozzánk, ilyen dolgokat mond, ráadásul németül, ami nekünk történelmi okokból nem egyszerű? Ahelyett, hogy semleges maradna, úgy beszél, mintha Mahmud Abbasz palesztin elnök meg a palesztin gyilkosok és terroristák propagandagépezetének a tagja lenne – fakadt ki Naftali Bennett gazdasági miniszter, pártjának egyik képviselője. Bennett is kivonult a teremből, míg egy frakciótársa azt kiabálta be, hogy Schulz a zsidók ellen uszítókat támogat.

Schulz nem az első német politikus, aki németül beszélt a kneszetben; meg is köszönte ezt a lehetőséget. Hat évvel ezelőtt Angela Merkel kancellár is az anyanyelvén szólt az izraeli törvényhozás tagjaihoz, korábban pedig Horst Köhler szövetségi államfő tette ezt.

Az EP-elnök kerek perec kijelentette: az Európai Unió nem támogat és nem is tervez semmiféle bojkottot Izrael, illetve a zsidó államból származó áruk ellen. Ugyanakkor méltatta az Egyesült Államok és személyesen Kerry békeközvetítési erőfeszítéseit.

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő – aki végigülte Schulz beszédét, de nem tapsolta meg – azt vetette a vendég szemére, hogy sok európaihoz hasonlóan egyoldalúan tekint a közel-keleti konfliktusra, és szelektíven fogja fel a valóságot. Schulz erre úgy reagált, hogy ő az Európai Parlament álláspontját képviselte. – Nem mondhatok olyan dolgokat, amelyek mindenkinek tetszenek. Beszélni kell a konfliktusokkal terhelt ügyekről is. Izrael igazi demokrácia, amelyben a kölcsönös kritika teljesen normális – hangoztatta a politikus. Szerinte az EU-t különleges kapcsolatok fűzik Izraelhez, ám ez nem jelenti azt, hogy egyet kell érteni minden izraeli kormányzati lépéssel.

 

 

Martin Schulz a jeruzsálemi Jad Vasem holokauszt-emlékmúzeumban
Martin Schulz a jeruzsálemi Jad Vasem holokauszt-emlékmúzeumban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.