Az idősek félnek az újonnan érkezőktől

A bevándorlási politika minden korábbinál jobban a figyelem középpontjába került, miután a britek számára világossá vált, hogy 2014 elején megszűnnek a román és a bolgár munkavállalókra vonatkozó átmeneti korlátozások. Aktuálisabb így aligha lehetett volna az Ipsos MORI által januárban nyilvánosságra hozott – több száz korábban elvégzett felmérésen és nemzetközi összehasonlításon alapuló – tanulmány, amely a briteknek a bevándorláshoz való viszonyát mérte fel.

A befolyásos intézet társadalomkutatási részlegének igazgatója, Bobby Duffy a Népszabadság londoni tudósítójával beszélgetve vitatta, hogy a britek általában ellenségesek lennének a bevándorlókkal szemben. Kétségtelen, hogy már a hetvenes évekre visszatekintve is az emberek kétharmada érezte úgy (függetlenül a tényleges számoktól), hogy a bevándorlók túl sokan vannak. „Történelmileg” viszont ez sosem számított problémának. A helyzet az ezredforduló, különösen a 2004-es EU-bővítési hullám és a régióból érkező munkavállalók megjelenése után változott és okozott növekvő aggodalmat a lakosság körében. Az idén májusi európai parlamenti, majd a 2015 tavaszán esedékes brit parlamenti választásokon – már csak a Függetlenségi Párt (UKIP) jóvoltából is – központi téma lesz a bevándorlás. Annak ellenére, hogy a román és a bolgár munkakeresők beözönlése mindeddig váratott magára.

Bobby Duffy azon meglepődött, hogy a friss közvélemény-kutatások arra jutottak: a bevándorlókkal kapcsolatos érzésekben egyre nagyobb a különbség az idősebb és a fiatalabb korosztály között. Furcsa módon míg a hiedelmek szerint a bevándorlók elsősorban az ifjabb nemzedéket fosztják meg elhelyezkedési és lakáshoz jutási esélyeitől, az 1980 után születettek sokkal kevésbé tartanak tőlük,mint az előző generációk. Duffy maga is meglepődött azon, hogy éppen azok morgolódnak leginkább, akik számára különös jelentőséggel bírnak a megfizethető takarítók, beteggondozók vagy szerelők.

Az idősebbek nyilvánvalóan nehezebben viselik a változásokat, és érzékenyebbek a közszolgáltatásokra nehezedő nyomásra. A nyugdíjas korosztály különben is hajlamos a magába fordulásra, a nosztalgiára, és ha maga miatt nem is, a gyermekek-unokák esélyei miatt aggódik.

Bobby Duffy semmilyen bizonyítékról nem tud, amely azt mutatná, hogy a kelet-közép-európai munkavállalók kisajátították volna a brit munkahelyeket. A hatásuk sokkal inkább kedvező, hiszen a túlnyomó többségük adót fizet és pénzt költ, mindezzel új munkahelyek teremtéséhez járul hozzá. A britek nemzetközi összehasonlításban – Belgium oldalán – vezető helyen szerepelnek a bevándorlók száma miatti aggodalmaskodás terén. Tízből hét brit tartotta túl soknak a külföldről származók számát, és érezte úgy, hogy negatív hatást gyakorolnak a közszolgáltatásokra.

A megkérdezettek által adott válaszok érezhető eltolódást jeleznek. Míg a németek 2002 és 2004 között meglehetősen szkeptikusak voltak, most többen viszonyultak pozitívan, mint negatívan a bevándorlókhoz. Bobby Duffy szerint nagyon lényeges a szövegösszefüggés, azaz a kormányok által közvetített üzenet és a vita hangneme is.

Kelet-London Upton Park nevű negyede, ahol nagyon sok bevándorló él
Kelet-London Upton Park nevű negyede, ahol nagyon sok bevándorló él
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.