Juncker visszatérne Brüsszelbe

Most akkor ő Angela Merkel jelöltje, vagy sem? – ez a kulcsa annak a kérdésnek, hogy lehet-e az Európai Bizottság következő elnöke Jean-Claude Juncker.

Az európai politikai veterán visszatérése nehézkesen indult. Juncker egészen a tavalyi titkosszolgálati botrányig Luxemburg miniszterelnöke volt csaknem két évtizeden át. Az 59 éves politikus emellett az eurózóna pénzügyminisztereiből álló eurócsoportot is vezette tíz évig, ráadásul a válság legnehezebb éveiben. Így nem meglepő, hogy a közeledő európai választások miatt tavaly világossá tette: szívesen lenne az Európai Néppárt vezető jelöltje.

A vezető jelölt elvileg az adott európai pártcsalád jelöltje az Európai Bizottság élére. De nem automatikus, hogy a nyertes párt jelöltje lesz a bizottság következő első embere, ezt továbbra is a tagállamok akarják megmondani – igaz, az Európai Parlamentnek is szavaznia kell róla. Hivatalosan a konzervatívok csak március elején nevezik meg a csúcsjelöltet, de a találgatások már hónapok óta folynak.

Az önjelöltek között van Michel Barnier francia EU-biztos, de a finn és a volt lett kormányfő neve is felmerült. Juncker esélyei akkor nőttek meg, amikor kiderült, Enda Kenny, az ír miniszterelnök nem szeretne vezető jelölt lenni, hiszen épp most zárta le hazája a mentőprogramot. A hét elején jött egy hír, amely, úgy tűnt, eldöntheti a kérdést. A Financial Times azt írta, hogy Merkel telefonon biztosította Junckert arról, hogy támogatja jelölését.

Mint a legbefolyásosabb néppárti politikus, a CDU elnöke ezzel el is dönthette a versenyt. A német kancellár szóvivői azonban nem akarták megerősíteni a hírt, csak annyit árultak el, hogy Merkel tartja magát a napirendhez. Azaz csak március elején, a dublini néppárti kongresszuson derül ki, ki lesz a konzervatívok arca az EP-kampány során. Merkel egyébként most úgy is támogathatja Junckert, hogy a végső alkudozás során mégsem mellé áll.

Hiszen a német kancellár volt az, aki egyértelművé tette: hiába a lisszaboni szerződés újítása, amely szerint a választásokon győztes párt eredményét figyelembe kell venni az Európai Bizottság elnökének kiválasztásakor, nem lesz automatizmus. Juncker egyébként kifejezetten kedveli az éjszakába nyúló háttéralkukat, drámai vitákat, kiélezett helyzeteket. Kérdés, nem lenne-e jobb a néppártnak egy frissebb politikussal, és nem ennyire Brüsszelhez kötött arccal képviselnie magát a választók előtt.

A European Voice hetilap csütörtöki publicisztikája szerint kifejezetten káros Juncker jelöltségéről beszélni. Merkel támogatására azért is lehet szükség, mert a sajtó egyre inkább készpénznek veszi, hogy Junckernek alkoholproblémái vannak. Brüsszelben már régóta keringtek ilyen pletykák, aztán a holland pénzügyminiszter, Juncker utódja az eurócsoport vezető székében, január elején megszegte ezt a tabutémát. Egy holland szórakoztató politikai tévéműsorban Jeroen Dijsselbloem azt mondta: Juncker keményen dohányzik és iszik, és távozása óta az eurócsoport találkozói sokkal „kálvinistább” hangulatúak. Juncker közölte, nincsenek alkoholproblémái, és egyébként sem akar magyarázkodni egy szórakoztató műsorban elhangzottak miatt.

Merkel és Juncker nem mindig voltak jó barátok. Az Euractiv hírportál emlékeztet: 2009-ben a luxemburgi politikus szerette volna megszerezni az Európai Tanács állandó elnökének újonnan felállított posztját, amire végül a belga Herman Van Rompuyt választották a tagállamok. Elképzelhető, hogy Juncker ezúttal is hoppon marad, amikor a tagállami vezetők az európai választások után május 27-én összeülnek Brüsszelben, hogy megvitassák, ki legyen a bizottság feje.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.