Nemzeti sport a nyavalygás

Öntik magukba a sört, rá vannak kattanva a sült kolbászra, kínosan pontosak és rendmániásak. Csak pár azon sztereotípiákból, amelyekkel „felruházzák” a németeket. Főleg a tengerentúlon, hiszen Észak-Amerikában elsősorban Hollywood és a nagyszámú bevándorló által magával hozott szokások formálták az Európa vezető gazdasági hatalmáról alkotott képet. A valóság más. A XXI. századi Németország nagyon is multikulti, sokszínű világ. Ahol persze nagy mennyiségben fogyasztnak sült kolbászt, a legkedveltebb gyorsétel mégis a török döner kebab. Sörben kétségkívül világhatalom a több mint 80 millió lakosú szövetségi köztársaság, nem véletlenül Bajorországból ered a „ folyékony kenyér” gyártását máig meghatározó 1516-os sörtisztasági törvény. A sörfogyasztás azonban évről évre csökkenő tendenciát mutat.

A pontosság tiszteletre méltó erény, de a német sajtó rendre gúnyt űz a Deutsche Bahnból, pontosabban abból, hogy a vasúttársaság mennyire képtelen betartani a menetrendet. A berlini, frankfurti vagy hamburgi buszmegállókban pedig ismeretlen például a Nagy-Britanniában honos sorban állás. A fegyelmezettnek mondott németek itt ugyanúgy tülekednek, ahogy teszik például a híres müncheni Oktoberfest sörsátrainak pultjainál is.

Maguk az érintettek is úgy érzik, hogy a becsületes, lelkiismeretes és szorgalmas németekről kialakított klisék köszönő viszonyban sincsenek az ő valós életükkel, a mindennapok tapasztalataival. – A percepció és a realitás között még sosem volt ekkora a különbség – mondta a Die Weltnek a Rheingold Salon Institut vezetője, Jens Lönneker a 2012 őszén publikált közvélemény-kutatásuk kapcsán. Lönneker szerint a németek kettős életet élnek: ragaszkodnak a valahol országimázsnak tekintett sztereotípiákhoz, a magánéletben viszont teljesen másként viselkednek. A megkérdezett németek 73 százaléka nyilatkozott úgy, hogy honfitársaik korántsem olyan pontosak, rendesek és „ tüchtigek”, amilyennek hiszik őket.

A külföldiek persze mindig rácsodálkoznak a szelektív hulladékgyűjtést szinte a megszállottságig fejlesztő nemzetre, meg arra, hogy a kutyások milyen gonddal gyűjtik össze az utcákon és a parkokban kedvenceik nagydolgát, ám ez alapvetően az óvodai-iskolai nevelés eredménye. Nálunk is működne, ha lenne minden iskolára kiterjedő program és még több szelektív gyűjtőhely.

Ha a németeket kérdezik, hogy mit tartanak magukról tipikusan németnek (typisch Deutsch), a leggyakoribb válasz a pesszimizmus. És az, hogy „mi, németek imádunk nyavalyogni, panaszkodni”. Amit sem Európában, sem Amerikában nem értenek. Vajon miért is kellene siránkozni?

Gyorsítási javaslat Steinmeiertől

Gyorsítaná a Törökországgal zajló EU-csatlakozási tárgyalásokat a német külügyminiszter. Frank-Walter Steinmeier – aki hétfőn Berlinben tárgyalt török kollégájával, Ahmet Davutogluval – azt mondta, hogy a Brüsszel és Ankara közötti, a jogállamiság körüli nézeteltérések ellenére is megnyitna további két tárgyalási fejezetet. Kedden Berlinbe várják Recep Tayyip Erdogan török kormányfőt. (dpa)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.