Fico bánhatja a struccpolitikát

A szlovák politikusok hallgatása is hozzájárult ahhoz, hogy az utóbbi hónapokban drámaian megerősödött a szélsőjobboldal az országban. A pozsonyi MVK közvélemény-kutató intézet legutóbbi felmérése szerint 7,6 százalékos támogatottságával bejutna a pozsonyi parlamentbe a magyar- és romaellenességéről elhíresült Mi Szlovákiánk Néppárt (LSNS). (Igaz, ez még mindig elmarad a Jobbik magyarországi népszerűségétől - a szerk. megj.) A fordulópontot az jelentette, amikor Marián Kotleba, a párt vezetője tavaly novemberben Besztercebányán (Banská Bystrica) a regionális választásokon legyőzte a kormánypárti Smer-SD jelöltjét és a megyei önkormányzat elnöke lett. Azóta országszerte erősödik a pártja, amelynek a népszerűségi mutatója fél éve alig két százalék volt.

A pozsonyi Sme napilap honlapján nemrég a nyitrai térfigyelő kamerák által rögzített felvételeket tettek közzé: ezeken Marián Kotleba bőrfejű hívei annak a bárnak az ajtaját rúgják be – majd vétlen személyeket ütlegelnek és okoznak nekik súlyos sérüléseket –, ahová magyar és színes bőrű fiatalok is járnak. Kiderült, hogy az incidensre még tavaly októberben került sor, s azóta többször is megismétlődtek az erőszakos cselekmények, de a rendőrség minden esetbe futni hagyta a tetteseket. Az elemi erejű felháborodás a rendőröket és Robert Kalinák belügyminisztert is meghökkenthette, mert a felvételek megjelenésének napján előállították a négy főkolompost. Ám akkor meg az ügyész nem egyezett bele, hogy vizsgálati fogságba helyezzék őket. Most szabadlábon védekezhetnek, s az eddigi tapasztalatok alapján joggal bíznak abban, hogy a hajuk szála sem görbül meg.

Ilyen szempontból is tanulságos Marián Kotleba története, aki a múlt század végén alapította meg a Slovenská pospolitost (Szlovák Testvériség) újnáci szerveződést, amely a Jozef Tiso-féle fasiszta szlovák államot tartotta példaképének. Több magyar-, roma- és zsidóellenes menetelést szerveztek, Rozsnyón például leköpdösték Kossuth Lajos szobrát is. A feljelentésekre az ügyészség éveken át azzal válaszolt, hogy a gyanúsítottak nem lépték át a szólásszabadság határát. A szervezetet 2005-ben mégis betiltották, Kotlebát elbocsátották a besztercebányai sportgimnáziumból, ahol addig informatikát tanított. Másnap azonban visszavették rendszergazdának. Nem sokkal később híveivel megalapította a Mi Szlovákiánk Néppártot, amelynek Kotleba szerint egyetlen célja immár „a cigánybűnözés visszaszorítása, a társadalmon élősködők börtönbe zárása, mert a szlovák jóléti állam csak így teremthető meg”.

Alena Kluknavská szlovák politológus a pozsonyi Sme napilapban megjelent elemzésében arra mutatott rá: Marián Kotleba immár megyei elnökként és radikális igazságtevőként hangoskodik a közéletben. Az idegengyűlöletét, rasszista ideológiáját azzal palástolja, hogy minden megnyilatkozásában a tisztességes, dolgos emberek érdekeit képviseli, akiket szerinte a semmittevők kizsákmányolnak, hiszen ők markolják fel a közpénzek jelentős részét. Emiatt súlyosbodnak az átlagpolgárok megélhetési gondjai. Napról napra többen dőlnek be leegyszerűsítéseiknek.

Hívei közül egyre többen lépnek fel agresszívan, különösen Nyitrán. Hét és fél évvel ezelőtt ugyanebben a dél-szlovákiai városban bántalmazták Malina Hedviget azért, mert magyarul beszélt. A csallóközi egyetemista pontos személyleírást adott a tettesekről, és a fantomkép szinte a megszólalásig hasonlított két helybeli, szélsőséges nézeteiről ismert kamaszra. Ám a nyomozók mindkettőjük alibijének különösebb ellenőrzés nélkül, szinte csak becsületszóra hitelt adtak. Mint emlékezetes, Robert Fico akkori és jelenlegi kormányfő, valamint Robert Kalinák belügyminiszter két héttel az incidens után váratlanul rendkívüli sajtóértekezletet trombitáltak össze, amelyen azt bizonygatták, hogy senki sem bántotta az egyetemista leányt. A két politikus most ugyanúgy sumákol, mint az illetékes rendőrök. Kérdés, meddig dughatják még homokba a fejüket, és mikor kényszeríti nyilvános színvallásra őket a szlovák szélsőségesek aggasztó erősödése. Annál is inkább, mert Robert Fico rövidesen államfő szeretne lenni. Utódja a kormányfői poszton pedig minden bizonnyal Robert Kalinák eddig belügyminiszter lenne.

Marián Kotleba Krasznahorkán: a történelmi vár 2012-es leégése után a cigányok ellen agitált
Marián Kotleba Krasznahorkán: a történelmi vár 2012-es leégése után a cigányok ellen agitált
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.