Pisztoly a halántékon

Súlyosbodnak a gazdasági válság során bajba került országok hitelezőiből álló szakértői bizottsággal, a trojkával szembeni bírálatok.

Az Európai Parlamentben (EP) már a sokadik meghallgatást rendezik a trojkával kapcsolatban, ami a mentőcsomagokat nyögő országokban, Cipruson, Görögországban, Írországban (amely tavaly év végén befejezte a programot és visszatért a piaci finanszírozásra) és Portugáliában valóságos szitokszó lett. A vizsgálódó EP-képviselők a napokban Görögországban jártak.

A kipukkant ingatlanlufi, óriási adóssághalmok miatt bedőlt vagy bedőlni látszó országok megmentését, finanszírozását az Európai Bizottságból, a Nemzetközi Valutaalapból (IMF) és az Európai Központi Bankból (EKB) álló trojka oldotta meg. Cserébe szigorú megszorításokat és szerkezeti átalakításokat kértek, amelyeket úgynevezett egyetértési nyilatkozatokba foglaltak. A programok végrehajtását a trojka szakértői rendszeresen ellenőrzik, és a hitelrészletek utalásának feltétele, hogy a trojka mindent rendben találjon.

A programok azonban a bírálók szerint túlságosan is a megszorításokra koncentráltak, elfojtották a versenyképességet és a növekedés lehetőségét. Mindenről a tagállamok tehetnek – valójában ezt üzente Jean-Claude Trichet, az EKB volt elnöke, aki nemrég megjelent az EP-képviselők előtt. A 71 éves egykori francia jegybankárt gyakran éri kritika, mert nem tett meg mindent a válság kezdetekor. Az IMF unszolása ellenére hallani sem akart a görög adósság egy részének elengedéséről, amiben – védekezett Trichet – Párizs és Berlin is támogatta.

Trichet azt állította, hogy 2005 óta rendszeresen figyelmeztette az eurózóna tagállamait a növekvő gazdasági különbségekre, és bírálta Németországot és Franciaországot, amiért megszegték az uniós hiánycélt és adósságplafont. Olli Rehn, az Európai Bizottság alelnöke, a pénzügyekért felelős EU-biztos sem ingott meg az EP-képviselők előtt. A finn politikus a körülmények rendkívüliségére hivatkozott a kétórás meghallgatáson.

Felemlegette, hogy 2010-ben iszonyatos volt a nyomás, és drámai körülmények között kellett döntéseket hozni, amikor Görögország majdnem csődbe ment, Írország és Portugália pedig éppen mentőövet kért. Arra a kérdésre, miért olyan átláthatatlan a trojka tevékenysége, Rehn azzal vágott vissza, hogy a programokat a kormányokkal közösen dolgozták ki. Egyes EP-képviselők szerint a mentőcsomagot vállaló kormányokat belehajszolták a költségcsökkentésbe, a megszorításba.

Rehn hangsúlyozta, hogy a kölcsönök feltételeit senki nem erőltette senkire, ezek felvállalása a szuverén kormányok döntése volt. Rehn is bírálta a tagállamokat, amiért 2005-ben elvetették az Európai Bizottság javaslatát, hogy az európai statisztikai hivatalnak, az Eurostatnak adjanak igazi könyvvizsgáló jogköröket. Így talán elkerülhető lett volna, hogy gyakorlatilag egyik percről a másikra az derüljön ki 2010-ben: a görög költségvetési hiány nem három, hanem 16 százalék.

Az üggyel megbízott Othmar Karas osztrák néppárti és Liem Hoang Ngoc francia szocialista képviselők vezetésével delegációk utaztak a programországokba. – Azt mondták, hogy olyan volt, mintha pisztolyt szorítottak volna a fejükhöz – mesélte a ciprusi tisztségviselők beszámolója alapján Jürgen Klute, a német Die Linke EP-képviselője az EUobserver hírportálnak. Hozzátette, nem azt kérdőjelezik meg, hogy a trojka által megszabott reformok szükségesek voltak-e, hanem azt kifogásolják, ahogy a döntések születtek, hiszen a parlamentet és a szociális partnereket lényegében kizárták az érdemi munkából.

Az EKB esetében összeférhetetlenség merül fel, hiszen az európai jegybank egyszerre volt hitelezője és tanácsadója a tagállamoknak. Ám a képviselők jelentéstervezetükben mégsem javasolják a trojka feloszlatását. Szerintük az európai mentőalapot kellene átalakítani Európai Monetáris Alappá, vagy az uniós jog alapján teljesen új alapot létrehozni.

Matthias Mors, az Európai Bizottság egyik igazgatója az athéni pénzügyminisztériumba igyekszik: a tüntetők nem a megmentőt látják benne
Matthias Mors, az Európai Bizottság egyik igazgatója az athéni pénzügyminisztériumba igyekszik: a tüntetők nem a megmentőt látják benne
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.