Szabadság tér, szabad választások

Amerika egyik legszókimondóbb politikusa budapesti tárgyalásain sem kerülgette a forró kását.

John McCain republikánus szenátor Orbán Viktor miniszterelnökkel, majd az ellenzéki vezetőkkel folytatott pénteki tárgyalásain felvetette az Oroszországgal a paksi atomerőműről kötött megállapodást, a Szabadság térre tervezett emlékművet és a szabad és tisztességes választások fontosságát. A republikánus szenátor vezette kétpárti delegációban rajta kívül két szenátor és hat képviselő utazott.

Sajtótájékoztatóján McCain elmondta: mind a miniszterelnököt, mind az ellenzéki vezetőket biztosította arról, hogy az Egyesült Államok Magyarország elkötelezett szövetségese és barátja. Ám hamarosan áttért az aggodalmakra. „Megértjük a magyar demokrácia állapotával kapcsolatos aggodalmakat, néhány ezek közül igen súlyos. Ezeket a magyaroknak kell megoldaniuk, demokratikus módon.

A demokratikus intézményeknek, a fékek és ellensúlyok rendszerének és a jogállamiságnak elég erősnek kell lennie ahhoz, hogy támaszul szolgáljanak e folyamatban” – mondta az amerikai külpolitika egyik legjelentősebb személyisége. Korábban Hillary Clinton akkori külügyminiszter és Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az USA távozott budapesti nagykövete többször is aggodalmát fejezte ki a magyar demokratikus intézményrendszerrel kapcsolatban. Alábbiakban összefoglaljuk McCain és az őt kísérő szenátorok, illetve képviselők sajtóértekezletének legfontosabb pontjait.

Magyarországi parlamenti választások

Az Egyesült Államok és az egész szabad világ érdeke, hogy Magyarország továbbra is erős, befogadó és toleráns demokráciaként fejlődjön, szabad piac gazdasággal, független igazságszolgáltatással és szabad médiával. Reméljük, hogy a közelgő választások a magyar demokráciában zajló versengést és tisztességet mutatják majd. A legjobb mód arra, hogy az egész világ láthassa a demokrácia működését, ha objektív nemzetközi megfigyelőcsoportok érkeznek a választásokra.

Orbán Viktor azt mondta nekünk, elkötelezett a nemzetközi megfigyelők jelenléte mellett. A kormány 52 napon belül a magyarok elé áll, hogy hagyják jóvá munkájukat vagy nemtetszésüket fejezzék ki. Amíg a választás szabad és tisztességes, tiszteletben kell tartanunk annak eredményét.

Paksi atomerőmű bővítése

Reméljük, hogy Magyarország olyan módon fogja kezelni energiabiztonsági szükségleteit, hogy az hozzájáruljon az európai energiaellátás további diverzifikálásához. A kormányfőnél felmerült az „Oroszországgal kötött nukleáris megállapodás, abban az értelemben: aggódunk amiatt, hogy a folyamat nem volt transzparens.” Amerikai részről nem akarják megmondani a magyar kormánynak, hogy mit csináljon, ám kiállnak „a szabad verseny és az átláthatóság mellett, és kifejeztük abbéli aggodalmunkat, hogy ez vajon ez esetben így történt-e.”

NSA botrány

A lehallgatási botrány nagyon sok kellemetlen pillanatot, feszültséget okozott az Egyesült Államoknak. Megakadályozhattuk volna a 2001. szeptember 11-i tragédiát, ha az USA akkor is képes lett volna arra, amire ma. Meg kell találni az egyensúlyt a magánszféra és a polgári szabadságjogok, illetve a nemzetbiztonsági kockázatok kiszűréséhez szükséges eszközök között. Veszélyes világban élünk, ahol vannak, akik el akarják pusztítani az Egyesült Államokat, és ezt nem hagyhatjuk figyelmen kívül. Ez a téma azonban nem merült fel a találkozón Orbán Viktorral, mert McCain szerint „a miniszterelnök ebben a kérdésben egyetért velünk.” Amerikának ugyanakkor biztosítania kell szövetségeseit, hogy a lehallgatásokra a jövőben csupán a nemzetbiztonsággal kapcsolatban kerül sor.

A német megszállás emlékműve

McCain szerint ha valamiről úgy tűnik, hogy az bármilyen módon is arra szolgál, hogy jóváhagyja a németek itteni cselekedeteit, vagy azokét, akik a németek kollaboránsai lehettek, akkor ezért „joggal neheztelnek az emberek világszerte, különösen zsidó barátaink.” Ted Deutch demokrata képviselő szerint az emlékműről és az antiszemitizmusról is tárgyaltak. Deutch elismerését fejezte ki a miniszterelnöknek az antiszemitizmus elleni lépéseiért. A kormányfőnek azonban meg kell róla bizonyosodnia, hogy a Szabadság téri emlékművet senki sem fogja arra használni, „mint azt többen kifejtették, hogy tisztára mossák a történelmet.” Erre Orbán ígéretet tett, mondta.

Ukrajna

Ha a tüntetők ellen továbbra is indokolatlan erőszakot alkalmaznak a hatóságok, akkor a kongresszus az elnökkel egyeztetve fontolóra veszi, hogy szankciókat léptessen életbe.

Köszönet Orbánnak a katonai ügyekért

Köszönetét és elismerését fejezte ki John McCain amerikai szenátor Orbán Viktor miniszterelnöknek Magyarország és az Egyesült Államok biztonságpolitikai és katonai együttműködéséért – közölte a Miniszterelnöki Sajtóiroda a találkozó után. Orbán kiemelte, hogy amerikai cégek eddig kilencmilliárd dollárt fektettek be Magyarországon. McCain találkozott Mesterházy Attilával, az MSZP elnökével, a baloldali összefogás miniszterelnök-jelöltjével, a tárgyaláson részt vett Bajnai Gordon volt miniszterelnök is. Mesterházy szerint Ukrajna ügyében egyetértés van a hazai demokratikus ellenzék és a kormány között. A magyar parlamenti választás kapcsán mindkét fél reményét fejezte ki, hogy az szabad és szabályos lesz. (Munkatársunktól)

Mesterházy McCainnel
Mesterházy McCainnel
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.