Tucatnyi védő minden sportolóra

Láthatatlanul leszünk jelen – tavaly októberben még ezt ígérte az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) egyik magas rangú vezetője. Akkor a szocsi téli olimpiára érkezők biztonságát garantálni hivatott orosz szervek azt hangoztatták, hogy a február 7-én kezdődő világeseményen ők bizony nem utánozzák Londont.

A brit fővárosban a 2012-es nyári játékokon negyvenezer rendőr és civil biztonsági, továbbá vadászgépek és levegő-föld rakéták védték az ötkarikás verseny résztvevőit, önkénteseit és a nézősereget.

Doku Umarov, az önmagát a „Kaukázusi Emirátus” fejének kikiáltó csecsen hadúr azonban mindent megváltoztatott. Ha igazak a hírek, a december végi volgográdi terrormerényleteket Umarov parancsára követték el a magukat mudzsahedinnek, iszlám szent harcosnak nevező férfiak. A harmincnégy halálos áldozatot és több tucat sebesültet követelő akciók nyomán nyilvánosságra hozott videón pedig az állítólag iraki származású robbantók azt ígérték, hogy különleges ajándékot készítenek elő Vlagyimir Putyin orosz elnöknek – és mindenkinek, aki elmegy a szocsi téli olimpiára.

Volgográd után senkinek sincs kétsége afelől, mi lehet a különleges ajándék. A 350 ezer lakosú Szocsi a sajtójelentések alapján leginkább megszállási övezethez hasonlít. Orosz források szerint 37 ezer rendőrt vezényeltek a városba, ehhez jönnek még a hadsereg légvédelmi eszközökkel felszerelt egységei. Valamint az orosz belügyminisztérium alá tartozó készenléti alakulat, a híres-hírhedt OMON, amelynek „ősét” a szovjet időkben, 1979-ben hozták létre. Méghozzá azzal a céllal, hogy az 1980-as olimpia során azonnal bevethessék őket egy esetleges túszejtési terrorakció felszámolására – idézte fel a Die Welt.

A Fekete-tenger-parti üdülővárosban lényegében minden sportolóra tizenkét biztonsági ember jut majd. Mindehhez jön még a valóban láthatatlan védelem. Az oroszok civil és katonai műholdakat, továbbá pilóta nélküli repülőgépeket, drónokat is bevetnek megfigyelési céllal. S persze lesz nagy fülelés is, az FSZB lehallgatórendszere, a SORM követi a Szocsiban, illetve környékén zajló internet-, illetve mobiltelefon-forgalmat – írta az AP.

A nyugati hatalmak azonban kételkednek abban, hogy az oroszok képesek lesznek garantálni a háromezer sportoló, a közel hasonló számú kísérő, a 13 ezer újságíró és a 120 ezer szurkoló biztonságát. Az amerikai haditengerészet mindenesetre a 6. flotta kötelékébe tartozó két hadihajót állomásoztat az orosz partok közelében.

– Minderről részletesen egyeztettünk az orosz kormánnyal – nyilatkozta a Pentagon szóvivője, John Kirby ellentengernagy. Riadókészültségben lesznek a németországi bázisokon állomásozó C–17-es szállítógépek és különleges műveleti egységek, valamint a tengerészgyalogság válsághelyzetek kezelésére kiképzett és Spanyolországban állomásozó kontingense.

Az amerikai és az orosz vezérkari főnök januári brüsszeli találkozóján a Pentagon ígéretet tett arra, hogy az oroszok rendelkezésére bocsátanak olyan jelzavaró és más csúcstechnológiás eszközöket, amelyekkel Afganisztánban, illetve Irakban „kapcsolják ki” a távirányítású pokolgépeket. Az amerikaiak úgy készülnek, hogy vészhelyzet esetén akár 15 ezer embert is tudnának légi, illetve vízi úton evakuálni. Kérdés, mit szólnak ehhez az oroszok, akik nem szeretnének külföldi, pláne amerikai katonai egységeket látni országuk területén.

Miközben Szocsiban mindenkit, orosz és külföldi állampolgárokat regisztrálnak a hatóságok, marad egy másik veszélyforrás. Nevezetesen az, hogy az öngyilkos merénylők Szocsi helyett más oroszországi nagyvárosokban követnek el terrorakciókat – nyilatkozta Pavel Felgenhauer, a Novaja Gazeta katonai-védelmi kérdésekkel foglalkozó szakírója. A testükre bombát szerelő kamikazékat, köztük sok nőt nagyon nehéz kiszűrni. Ilyesmi csak akkor lehetséges, ha a nemzetbiztonsági szerveknek sikerült beépülniük a terroristahálózatokba.

A magyar küldöttség szerény reményekkel indult útnak – Nincs sok esély a telt házra

A nagy számok jegyében zajlik majd az olimpia Szocsiban. Ez annak ellenére igaz, hogy a kétszáz fölötti nemzet sportolóit felvonultató nyári játékokkal összevetve Oroszországban csak nyolcvanöt ország hatezer téli sportolója gyűlik egybe. Őket – meg persze vezetőiket, a sajtó munkatársait és a nézőket – hozzávetőleg 213 ezer közreműködő gardírozza, és közülük 110 ezren önkéntesként segítik a zökkenőmentes rendezést. A kikapcsolódást ötven szolgáltató és szórakoztatóközpont garantálja, de ennél lényegesen fontosabb adat, hogy a tizenöt szakág (alpesi sí, sífutás, síakrobatika, hódeszka, északi összetett, síugrás, biatlon, curling, jégkorong, gyorskorcsolya, rövid pályás gyorskorcsolya, műkorcsolya, bob, szánkó, szkeleton) versenyzőit öt fedett és öt szabadtéri létesítmény várja a helyszínen.

A magyar küldöttség szerény reményekkel vág neki az olimpiának. A tizenhat induló (nyolc rövid és egy nagy pályás gyorskorcsolyázó, három alpesi síző, két sífutó, két biatlonos) közül a rövid pályások esélyei a legjobbak, de az éremszerzés tőlük is csodaszámba menne. Az akkreditált magyar csapat összlétszáma negyvenkét fő lesz; a sportolók bő héttel a megnyitó előtt, csütörtökön indultak útnak.

Nem biztos, hogy telt ház előtt zajlanak majd az olimpiai versenyek Szocsiban. Az AP hírügynökség arról számolt be, hogy alig kevesebb, mint egy hónappal a megnyitóünnepség előtt csak a jegyek 70 százaléka kelt el, az összesen 1,1 millió belépőből még körülbelül 300 ezer várt gazdára. A szervezők ugyanakkor az utolsó pillanatokban még nagy eladásokra számítanak. A jegyek 40 százaléka olcsóbb háromezer rubelnél, azaz húszezer forintnál, és 85 százalékuk nem drágább, mint ötezer rubel (32 ezer forint). A legtöbbet, 50 ezer rubelt a megnyitóünnepségre szóló, A kategóriás belépőért kell fizetni.

 

Rendőrök és bombakereső kutyák az olimpiai parkban
Rendőrök és bombakereső kutyák az olimpiai parkban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.