Zuhan a hrivnya

Néhány évvel ezelőtt egy euróért még csak hét hrivnyát kellett fizetni, ma az árfolyam jóval meghaladja a tizenegy hrivnyát. Az ukrán nemzeti valuta euróhoz való viszonyának alakulása jól érzékelteti a 46 millió lakosú szovjet utódállam gazdasági mélyrepülését.

Amit a több hónapja tartó súlyos belpolitikai válság csak tovább fokoz.

A világ egyik vezető hitelminősítője, a Standard & Poor’s (S & P) a spekulatív sáv mélyére, a befektetésre nem ajánlott kategória aljára minősítette vissza kedden az országot. A CCC-s sáv rendkívüli fizetési kockázatokra figyelmezteti a befektetőket. Az S & P nem az első, amely ilyen veszélyt jósol, a Moody’s már tavaly ősszel ugyanilyen értelmű leminősítést hajtott végre.

A kiélezett helyzetben minden centre szükség van. Szerhij Arbuzov ügyvezető kormányfő szerdán bejelentette, hogy Ukrajna nagyon rövid időn belül megkapja az Oroszország által még múlt december közepén beígért pénzügyi támogatás második részletét. A szóban forgó megállapodás értelmében Moszkva 15 milliárd dollár értékben vásárol ukrán kötvényeket, emellett legalább négymilliárd dollár éves megtakarítást eredményező engedményt ad az Ukrajnába exportált orosz földgáz árából – írta az MTI.

Oroszország múlt december végén hárommilliárd dollárnyi ukrán eurókötvényt vett. A kétéves lejáratú adósságpapír éves kamata öt százalék volt. Ugyanennyi lesz az Oroszországnak szánt újabb kötvény kamata is – közölték pár napja Kijevben.

Ukrajnában sokan kisebb csodát vártak a meghiúsult EU-társulási szerződéstől, amelynek „bukása” az erőszakba torkolló kormányellenes tüntetéssorozat egyik kiváltó oka volt. A komoly versenyképességi gondokkal küszködő ukrán gazdaságon a kereskedelmi könnyítések alig segítettek volna, ellenben az európai cégek a korábbinál sokkal kedvezőbb feltételekkel vihették volna be áruikat az ukrán piacra. Ez viszont tovább növelte volna Ukrajna amúgy is tekintélyes külkereskedelmi deficitjét – derül ki a Német Külpolitikai Társaság (DGAP) elemzéséből.

Ukrajna legnagyobb kereskedelmi partnere Oroszország, Kína és Kazahsztán. Az EU-ból viszont Németország, mintegy 400 német cég több mint ötmilliárd eurót ruházott be ukrajnai vállalkozásokba. A kereskedelmi mérleg elég egyoldalú: a németek több mint 5,5 milliárd euró értékű árut exportálnak, és mindössze 1,5 milliárd euró értékben vásárolnak termékeket. A magyar–ukrán kereskedelmi forgalom tavaly négymilliárd dollár körül mozgott. Az együttműködés három fő területe a mezőgazdaság, az energetika és a közlekedés. Magyarországról elsősorban magasan feldolgozott termékeket, például gyógyszereket visznek az ukrán piacra, míg a keleti szomszédtól vas- és acéltermékeket, illetve az ottani atomerőművekben előállított áramot exportálnak hazánkba.

Tüntető Kijevben tavaly decembernem a Függetlenség terén. Kisebb csodát vártak
A man with his painted in the colours of the Ukranian flag poses for a portrait at Independence Square in Kiev December 4, 2013. Ukraine's prime minister warned protesters blockading government buildings on Wednesday that anybody guilty of violating the constitution and laws would face punishment. REUTERS/Stoyan Nenov (UKRAINE - Tags: POLITICS CIVIL UNREST TPX IMAGES OF THE DAY) - RTX163BV
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.