Egymással harcolnak a szélsőségek

„Úgy döntöttem, hogy ismét fegyvert szegezek azoknak, akik ellopták az életünket, és némi profitért eladták az álmainkat. Ha legközelebb találkozunk (amit nem kívánok senkinek), jól teszik, ha megölnek, mert ismét megszököm, és harcolni fogok a végsőkig” – mondta egy minapi videoüzenetben Hrisztodulosz Kszirosz, a hatszoros életfogytiglanra ítélt, több mint két hete szökésben lévő görög szélsőbaloldali terrorista.

Újévre kiengedték, de nem tért vissza a rács mögé. A hírhedt November 17-e marxista terroristacsoporthoz tartozó férfit 2003-ban ítélték el. A szervezet közel három évtizedes fennállása alatt 103 merényletet követett el, 23 ember halálát okozva. Kszirosz megnyilatkozásai kapcsán elemzők úgy vélik, hogy nem csupán üres szavakról van szó, a görögöknek van mitől tartaniuk. Egy csoportnak különösen ébernek kell lennie: Kszirosz kiemelte a szélsőjobboldalt, és megesküdött, hogy harcolni fog a fasizmus ellen. Ha valóban akcióba lendül, ez ismét felszíthatja a szélsőségek közötti feszültséget, amely az utóbbi fél évben – mind a szélsőbal, mind a szélsőjobb táborában elkövetett gyilkosságok után – kiéleződött.

Janisz Konsztantinidisz politológus azonban egyelőre nem tart a szélsőségek szította „polgárháborútól”. – Nincs bizonyíték semmilyen nagyobb társadalmi mozgolódásra, így nem valószínű, hogy a két tábor összecsap – mondta a Népszabadságnak a Makedón Egyetem professzora. A radikális baloldali csoportoknak politikailag nincs veszítenivalójuk. A szélsőjobb motorja, az Arany Hajnal viszont többet akar szerezni a jelenlegi 18 mandátumnál a 2016-os választásokon.

A háborúskodás nemcsak kommunikációs szempontból lenne kockázatos a gazdasági válság óta még népszerűbb pártnak, hanem stratégiailag is. Míg a „hangoskodó”, anarchista csoportok továbbra is marginális jelenségnek számítanak, a szélsőjobbnak egy megerősödött baloldallal kell szembenéznie mind a tömegek, mind pedig a pártpolitika szintjén.

Bár Görögország eleve komoly baloldali hagyománnyal bír, a 2008-as események – egy rendőr megölt egy 15 éves diákot – és az azt követő tüntetések mostanra felduzzadt tábort hoztak létre. Ennek tagjai Janisz Babuliasz görög oknyomozó újságíró szerint nem is feltétlenül definiálják magukat politikai értelemben radikális baloldaliként – inkább antifasisztaként –, ám egyértelműen a szélsőjobbal szemben határozzák meg magukat. Ez a komoly bázis fiatalokat, időseket, középosztálybeli családapákat és -anyákat egyaránt a soraiban tudhat, és ha kell, kikergetik a szélsőjobbot az athéni negyedekből. – Az Arany Hajnal képtelen bármit is csinálni, ha nincs ott a rendőrség, hogy védelmet nyújtson nekik – mondja.

Pedig nyílt titok, hogy a görög rendőrség nagy része szimpatizál a szélsőjobbal, s az sem ritka, hogy védelmet nyújtanak és információt szolgáltatnak a tagoknak. Egyesek szerint az igazságszolgáltatási rendszer sem lép fel egyértelműen a szélsőjobboldal ellen. De hiába az esetleges támogatás az államhatalom részéről, az Arany Hajnalnak nemcsak a növekedő baloldali táborral, hanem egy erősödő politikai párttal is szembe kell néznie.

A radikális baloldali pártok koalíciójából létrejövő Sziriza jelenleg a legnagyobb ellenzéki erő. A megkérdezett szakértők szerint, ha volt is kapcsolata erőszakos anarchista szervezetekkel, ennek politikai megfontolásból véget vetett, és ma már csak a retorikája és a programja kapcsán lehet radikálisnak nevezni. A 2004-ben alakult párt jól teljesített a tavalyi választásokon, és 72 helyet szerzett magának a parlamentben.

A Sziriza vezetője, Alekszisz Ciprasz évek óta keményen támadja a trojkát, barbárnak nevezi a mentőcsomagokért cserébe támasztott feltételeket. Választási ígéretei között szerepelt a hitelfizetés befagyasztása és a mentőcsomagok feltételeinek újratárgyalása. A válságot leginkább megsínylő görög társadalom jó része szimpatizál a Sziriza nézeteivel, de hogy a többség egy radikális párt kezébe adja-e a sorsát a következő választásokon, egyelőre talány.

A Glasgow-i Egyetemen nemzetközi kapcsolatokat tanító Georgiosz Kariotisz szerint nem valószínű, hogy a jelenlegi (a jobbközép és a balközép koalíciójából létrejött) kormány kihúzza a következő választásokig. Az viszont kérdéses, hogy a Sziriza ebből előnyt kovácsol-e magának. – Ez nagyrészt attól függ, hogy a Sziriza képes lesz-e meggyőző alternatívát nyújtani a válság megoldására. Az elmúlt választásokon a párt nagyon feljött, mert sikerült a nehéz anyagi helyzetben lévő, dühös és a régi rendszerben csalódott szavazókat maga mögé állítania. Nem tudott azonban megfelelő alternatívát felmutatni – magyarázta lapunknak a szakértő.

Rendőri jelenlét Athénban azt követően, hogy nyoma veszett Kszirosznak
Rendőri jelenlét Athénban azt követően, hogy nyoma veszett Kszirosznak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.